Összes oldalmegjelenítés

2013. július 5., péntek

Édes kis semmiségek

Dorka mindent mond. Utánunk, magától, játékból, méregből ... bárhogy.
Hétfő óta többször előfordult, hogy jelzős szerkezetet is használt, bár igaz fordítva: kimentünk fél 5 után játszani az udvarra, amikor kiértünk az ajtón mondta, hogy "náp, meleg" és közen simogatja szőke fürtjeit.
Aztán olyan is van - amin szakad az egész baráti társaság - hogy öten álljuk körbe, ő nagy elánnal kézzel-lábbal próbálja mutogatni, miközben mint a papagáj ismétli az adott szót ... és nekünk fingunk sincs mit szeretne. Vannak azonos hangzású szavak, mint a "páci"- maci és a "paci", ami a "nóóó", vagyis a ló.
Közben meg annyira édes, ahogy próbálja magát megértetni.
Tegnap konkrétan le"butá"zta barátnőmet, mert nem vágta, hogy a "kááá taktorrrr" az a kanalas traktor és a "kányon" a kamion, ami mindegy, hogy milyen színű, az sárga és amikor szólt neki, hogy "ninni kérge" nem kapta meg a szépen kért innivalót.

Apa kérdezi tőlem : "Manóm öntsek inni?"
Dorka automatikusan válaszol, miközben órák óta sütök-főzök meló után: "Nem-nem-nem" "Anya aszk" "tutta"- anya alszik, lusta-. Látszik, hogy konkrét, határozott véleménye van mindenről és mindeniről.

Minden Vanda nevű kislány "Panna".
Halász Judit Panda dalát milliószor megnéztük már és kívülről fújja az ismétléseket, persze nem jó sorrendben, de olyan édesen kiabálja, hogy "Panna" és mondja, hogy "néni" énekelte.

Önimádó ... egyértelmű. Minden nap meg kell nézni a róla készült fotókat és videókat, többször, egymás után, mindegyiknél mondja, hogy Dorka mit csinál: "jajzol" - rajzol, "áccik" - játszik, "ihen" - pihen stb ...

A leges-legnagyobb királyság szerinte ebben az életben a következő videó:
Ugyanebben a formában van a telefonom és mikor meglátja a kezdő képet már örül. :)
Miközben megy a film, mopndja, hogy "baba hinta-panta", amikor táncolnak, akkor "táci-táci néni Páti", elefáninál tülköl, amikor autót lát, mondja, hogy "átó" és berreg hozzá, amikor a fiú bemegy az anyukájához a kórházba és meghal az édesanyja, Dorka mindig megsimogatja az arcom, megpuszilja a kezem ... minden alkalommal a sírás kerülget és mondja, hogy a néni "aggyal" - angyal és a "tappa" - tappancs - vagyis a tappancsa látszik az angyalnak, aki felmegy ... olyan aranyos kis következtetései vannak, sokszor szakadok rajta.
Repülős napokon voltunk voltunk múlt hétvégén. Dorka édesen megállapította a levegőben szálló és a földön álló repülők/vitorlázók/helikopterekre vonatkoztatva, hogy ami  "a ébbe" - az 'égben' van, az a "jepcsi" - repcsi, ami a "fődön, az a botor" - földön ... motor.
Amikor szállt fel a repülő és azon a határon volt, hogy még a földhöz közel, de már felszállóban, Dorka édesen totózott: "jepcsi, botor, jepcsi, botor" - na, hát ez a köztes állapot volt, amikor bajban érezte magát ... amit nem tudott eldönteni, de megoldotta. Amikor magasabban volt, repülő, amikor alacsonyabban motor.
Visítva röhögtünk Krisszel.
Aztán volt olyan is, hogy mamák nevét tanultuk délután, hazajött Krisz, újságolom, hogy milyen ügyesen mondja a gyerek, hogy Rózsi "mámi", Dorka, mondja szépen: "Józsi mámi" ... Krisz egyből térdelt a röhögéstől, majd szólt neki, hogy ezt így nem érti. Dorka kézzel-lábbal a legkomolyabb arccal nekiállt magyarázni, Krisz továbbra is nevet, majd Dorka fog egy szál rózsát a vázából és mutatja, hogy "Józsi", "nem éjteee?"

Aztán egy kicsit sem vicces történet:
Kedden Nemzeti Dohányboltban voltunk, ahonnan kiraktak minket ordenálé módon.
Az elvet magát értem: gyerek/kiskorú nem mehet be az üzletbe. Egyet is értek vele.
Nem tudtam ... komolyan ennyire tudatlan voltam. A másik, hogy biztosra veheti mindenki, hogy az estek 99,9999999999999999999999999%-ában tuti cigiért megyek be, de most nem ez volt a cél, hanem egy kis üveg ásványvizet akartam venni magunknak, miután leszálltunk a 40 fokos buszról.
Üvöltve raktak ki gyerekkel együtt, hogy mennyire buta vagyok, hogy nem tudom az előírásokat. Menjek be egyedül, a gyereket hagyjam kint ... Köpni-nyelni nem tudtam, hirtelen elszégyeltem magam ... aztán persze a sarkamra álltam és megkérdeztem, hogy honnan veszi, hogy dohányárut akarok vásárolni, nyilván onnan, hogy egy dohánybolt ... majd feltettem a bűvös kérdést, hogy akkor mi a faszt keres Kubu, Jana és gyerekújság a polcon több sorban??!! ... Illetve hogy a picsába hagyjam kint 2 buszforduló és egy forgalmas út melletti üzletben a gyereket?!

Örüljünk, hogy egészség van, gyerek van, akinek 4 foga jön és minden délután 39.2 a láza, de ezen kívül nincs vele baj ... gyakoroljuk a hogyan fogadunk szót anyának, apának kérdéskört és hogyan ront el a mama ...

3 megjegyzés:

 1. Először is: naaagyon ügyes Dorka - olyan jó volt olvasni ezt a sok édes kis történetet!

  Nemzeti Dohánybolt! Ezek normálisak? Mert oké, hogy van egy törvény, be kell tartani, de ez nem a kisgyerekre vonatkozik, akit nem lehet magára hagyni! Nem beszélve arról, hogy egy 5-6 évest sem hagynék kint! Totál ledöbbentem!!!

  Örülök, hogy jól vagytok, remélem a fogacskák is mihamarabb kijönnek! Puszi Nektek (Dóri)

  VálaszTörlés
 2. ÁÁÁÁÁ...Dorka is fogzik meg? Meddig no a fpguk?En azt hittem, hogy a Dorka koru gyerekeknek mar kinott az osszes foga...ez nem tul jo hir es a 39,2 sem:(
  Tenyleg nagyon cuki tortenetek voltak, nekem a "Jozsis" a kedvencem:)
  En mondjuk nem dohanyzom(nah jo bevallom, kiveteles esetekben elszivok egy szallal, de Balazsnak egy szot sem:) de en nem tudtam, hogy nem lehet kisgyerekkel bemenni??? Isten az Atyam...nade en mint felnott kiserem, akkor sem? vagy en ezt nem is ertem...

  VálaszTörlés
 3. Dorkán olyan jókat mosolyogtam :) Annyira aranyos! A dohánybolt... Ma csak ilyen tirpák emberekről olvastam :( Szörnyű, ami mostanság megy...

  VálaszTörlés