Összes oldalmegjelenítés

2017. április 27., csütörtök

Jogosítvány

Képtalálat a következőre: „pipa jel”
2016 szeptemberében kezdtem KRESZ tanfolyam. Sikeresen levizsgáztam elsőre. Jött az egészségügyi novemberben, a Vöröskereszt szervezésében ... elsőre meglett. Ehhez tegyük hozzá, hogy ész sem kell, Dorka is meg tudta volna tanulni, be tudta volna mutatni ... 
December 27-én indult a vezetés. Külön rutinpályás oktatás nincs. A parkolásokat, megfordulásokat a városban, forgalomban lehet/kell gyakorolni. Március nemtudomhányadikán megbuktam városi vezetésből. A városi vezetésbe van beépítve a rutinvizsga is. Tehát, ha megbuksz a vizsgaútvonalon, akkor a következő vizsgán a rutint is újra be kell mutatnod.
Március nemtudomhányadikán megbuktam vezetésből. Mivel az oktató is megvétózta, ezért teljesen egyértelmű volt, hogy 2 utcára a Közlekedési Felügyelettől miért rántottak meg. Mindegy, túltettem magam, vettem 7 órát még pluszban, majd április 19-én újra nekifutottam.
Olyan alizosan indult a dolog:
Húsvét utáni hétről lévén szó, ahol gyakorlatban és elméletben is keddel indult a hét mindenkinek rajtam kívül. 
Április 19-én reggel komótosan kikászálódok az ágyból, összekapom magam, elindulok vezetni. Találkozom az oktatóval a szokásos helyen, beülök, kimegyünk a Közlekedési Felügyeletre - mindig így megyünk -, majd megállunk. 
- Mire várunk? 
- Hát a vizsgabiztosra.
- Én szerdán vizsgázom, holnap!
- Ma van szerda, keddel kezdtük a hetet.
- Azt a kurva.
Mire felfogtam, hogy mibe is keveredtem, már izgulni sem volt időm. Elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam vezetés közben, sikerült a vizsgám. :D 
A héten beballagtam az okmányirodába, ahol készítettek egy orbitálisan ronda fotót a fejemről. Egy negyvenes évei végén járó lepukkant alkoholista-drogos-tokás-elhízott fejű nőt képzelj el ... ezt fogom nézegetni 2025-ig. Majd közölték, hogy 10 munkanap múlva kiküldik postán a jogosítványom. 
Nem igazán értem a logikáját a dolognak: 3,5 hét telik el onnantól számolva, hogy kiszálltál az oktatóautóból a vizsgabiztossal együtt odáig, hogy kézhez kapod az okmányt. Ergo azt a minimális tudást is, amit nagy nehezen összesöpörsz magadnak vagy az oktatód beléd ver, azt is elfelejted. Értem én, hogy a rutint magadnak kell megszerezni, legfőképp amellett, aki beül melléd fél éven keresztül vagy aki annyira bátor hülye, hogy odaadja az autóját gyakorolni és még melléd is ül ... na de nem az lenne a cél, hogy pörögjenek a dolgok?
Az oktatómnak örök hálával tartozom. A türelméért, a jófejségért, a bátorításért, a kurvaanyázásért, amiért feladta a 40. sikertelen hátratolatásnál és azt mondta ez veszett fejsze nyele, nézzem meg youtubon. És onnan valóban megtanultam padkával párhuzamosan tolatva beparkolni, mint ahogy az Árkád többsávos körgeometriás csomópontot is onnan nyomattam. Mentünk jégen, mentünk vízátfolyáson, olyan technikai dolgokat mutatott meg, amiket más nem. 2-szer fejeltem le a kormányt. Mindkétszer belelépett a fékbe akkorát ... ha nem lép bele belénk jönnek. Ezzel örök életre megtanultam hol kell elsőbbséget adni és hol van egyenrangú útkereszteződés.
Imádtam, élveztem a tizedik óra után minden másodpercét ... és igaz, hogy előre képtelen vagyok leparkolni, de a legkisebb helyre is berakom az autót tolatva!!!!! :D 

13 megjegyzés:

  1. Várom a beszámolót a nagy találkozásról :) Minden jót nektek :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok.:)
    Nem adtak az okmányirodában papírt a készülő jogsiról?Mert azzal már lehet vezetni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Timi az infót. Kaptam papírt az okmányirodában és kiderítettem közben, hogy valóban lehet vezetni vele ... DE rendőrfüggő, ha megfog továbbenged vagy megbüntet ... ugyanis ez nem hivatalos okmány.

      Törlés
  3. Gratulálok :)
    amúgy igen, azzal a papírral lehet vezetni már, amit az OI-ban adtak :)

    nekem 11 éve van jogsim, és nekem sem ment elsőre a forgalomban vezetés (akkor még a rutin külön volt). És olyan fura visszagondolva, bárhova elindultam autóval, előre megterveztem fejemben, hogy mikor melyik sáv a jó :))) tiszta gáz.
    De most... többet vezetek mint Férj, és múltkor egy 40 éves pasi megdicsért, hogy a brutálnagy kocsinkat pikkpakk beraktam a parkolóba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Szeretem az olyan nőket, akik jól vezetnek ... vagyis akik nem csak mondják, de tényleg tudnak vezetni. Szeretnék én is közétek tartozni ... nekem még a rutint kell megszereznem ... vagyis lassan újra tanulni :D

      Törlés
    2. na ez a durva... mire megkapod a papírokat, elfelejted az egészet :(
      azt mondják, 10ezer km levezetése után mondhatod magad igazi vezetőnek :) na, ez nekem mai viszonylatban 1 év :O
      (havi kb. 1000 km-t megyünk)

      Törlés
    3. Nekem a vizsgához az 580 km is csak segítséggel lett meg :D

      Törlés
  4. Gratulálok Aliz! Minden tiszteletem Tiéd! :)

    VálaszTörlés
  5. szia! Gratulálok, nagyon ügyes vagy! Sok sikert és kitartást kívánok a rutin megszerzéséhez;-) Én is ebben a témában 'utazom' éppen és nagyon szimpi volt, amit az oktatódról írtál. Elkérhetném esetleg a nevét, elérhetőségét? Persze, csak ha publikus. Köszönöm előre is, ha válaszolsz! üdv, Kriszta

    VálaszTörlés