Összes oldalmegjelenítés

2013. november 7., csütörtök

Bölcsi október 7-től a mai napig és a bölcsis vegyifegyverről

A műtét okán egy héttel később kezdtük meg a "bőőőőcsit", ahova Dorka nagyon nagy szeretettel megy és soha nem akar hazajönni. A beszoktatás úgy nézett ki, hogy első nap egy órát voltunk, a második nap ott maradt egyedül, harmadik naptól bölcsis volt. 
Ez így szép és jó, viszont két hétig haptákban állva vakartam a seggem otthon, miközben már nagyon jöttem volna vissza dolgozni, millió dolgom lett volna, de semmit sem tudtam csinálni, vagy nem tudtam normálisan befejezni. Eleinte fél 10-re, aztán 9-re, aztán fél 9-re, aztán fél 8-ra kellett vinnem és mivel megszívatott a gyerekem, így hol ekkor hol akkor csengett a telefonom, hogy menjek, mert nem alszik. Dorka majd egy hónapig nem volt hajlandó aludni a bölcsődében. 
Pont ez volt az egyetlen dolog, amitől nem tartottam, hiszen eddig bárhol, bárki rakta le, elaludt. 
Az nagyon dühített, amikor fél 2-kor telefonáltak, amikor már megnyugodtam, hogy tuti nem kell hazahozni. Dél után kevéssel teszik le aludni őket, hogy minek vártak másfél órát arra, hogy elaludjon, nem értettem ... majd sokadjára jeleztem, ha negyed órán belül nem alszik, szóljanak, mert a gyerekkel velem így nagyon kibasznak. Mire hazaérek, háromnegyed kettő, ekkor kell leraknom az akkor már a fáradságtól totálon lévő csajomat, aki természetesen fél 5-fél 6-ig aludna, de gonosz vagyok és muszáj felkeltenem egy óra után, mert este nem tudom időben lerakni, így reggel nem tudom 6-kor kelteni és így tovább és így tovább ... 
Amikor bekerült a csoportba, 2 füzetet vásároltam. Az egyikbe egy jellemzést kellett írni, a másik az üzenő füzet. Leírtam elég világosan, hogy "most pedig alvás következik", lerakom aludni és kész. Ennyi az altatás. Megyek Dorkáért, kérdem a gondozót, hogy altatja - mert még mindig nem volt hajlandó aludni -? 
A válasz: megpróbáltam ringatni, a seggét rázni stb ... visszakérdeztem, hogy csak simán lerakni nem próbálta? 
 Aztán jött a szokásos bölcsis betegség, amire abszolút igazság: "Ami nem öl meg, az erősít!" ... nekem nem kellett sok, hogy belehaljak úgy, évek óta nem voltam beteg - mármint náthás beteg -, arra meg pláne nem emlékszem, hogy lázas mikor voltam utoljára igazán - anyám szerint 16 éve -. 
Szóval gyerek hazajött a bölcsődéből, már folyt az orra, hőemelkedése volt 38,3, majd másnapra nagyon beteg lett. Reggel 6-kor 38,9 volt a hője, rá egy órájára 39,8 -csak a helyi érték változott Krisz szerint, no para -. Láz csillapítás kúppal, hideg vizes borogatás, hűtő fürdő, majd ölben ücsörgés, semmit sem evés csak ivás, másodpercenként orr szívás, amitől estére már ha nem szívtam is vérzett az orra. 
Másnap - kedd - reggel telefonáltam bölcsibe, hogy Dorka nem megy - az étkezés miatt kell szólni, hogy ne számoljanak fel pénzt -. Nekem muszáj volt Csornára mennem egy tárgyalást levezetni, addig Krisz vigyázott Dorkára, majd anya is megérkezett segíteni. Délben elmentem dokihoz, mert alig volt hangom és a torkom éktelenül fájt, majd délután rendelt a gyerek orvos elvittük fél 4-kor Dorkát. Krónikus hörghurut gyulladás. Én estére nagyon szarul lettem, de elmentem még dolgozni, aztán pár óra múlva hazamentem. Anyának is muszáj volt visszamenni, jobban is tette, szegényt így is agyon fertőztük egy nap alatt. Csütörtökön már nem tudtam bemenni dolgozni. Dorka fél 9-kor kelt, nagyon furcsálltam, hogy ilyen késői a gyerek, nagyon lázas volt. 
Kiterítettem a nappali közepére Krisz extra vastag gyapjú takaróját, körbepárnáztam, vastag takarót kivittem, mert majdnem megfagytunk a 24 fokos lakásban. Kitettem az asztalra teát, vizet, nasit, kiflit, száraz szalámit, levest, húst, mondtam Dorkának, ha éhes egyen, beállítottam a "tis Bukkot aja kéjem-et" - Vuk, az eredeti - és Zelk Zoltán: A három nyúl c. mesét - Dorka imádja, még nagyobb császárság, mint a "Dója tup-tup" sorozatos ismétlésre. A szaros kétévesem oda-vissza fújja kívülről szóról szóra a nyulas verset.. 
Szóval lefeküdtem az ideiglenes ágyra, az ajtókat becsuktam és szóltam Dorkának, hogy csak akkor kelek fel, ha kakilnia kell, mert a pisit elrendezi egyedül vagy ha meg akar halni. Anya kikapcs. 
Megmértem a lázam 40,1. Még arra emlékszem, hogy Dorka ivott mögöttem valamit, majd bekucorodott mellém, ez volt 10 órakor és ahogy néztük a mesét bealudtunk. Arra keltem fel, hogy 6 órakor Krisz hazaért és Maja ugatott, majd keltettem Dorkát is, aki ugyanabban a pózban feküdt. 
Krisz mosolygott, mondta, hogy óránként hazaugrott ránk nézni, nehogy baj legyen. Mi csak aludtunk, aludtunk, aludtunk. Dorka nagyon nyűgös volt, nem is evett, csak kakaót ivott és fél 8-kor aludt. 
Azt hittem, hogy az ember suttogni mindig tud. Én nem tudtam, annyira elment a hangom. 
Harmadnapra a gyerekem megállapította, amikor már suttogni tudtam, addig egy hang sem jött ki a torkomon, hogy "Aja, te nem vagy kisjány, te tisszó - kisfiú - vagy, majd azt is megállapította, hogy "aja, te hajagszoj Dotája, azé' nem beszész vejem" és arra is kötelezett minden alkalommal, hogy hangosan beszéljek, mert nem érti. 
Gabcsi barátom, mikor bejött az ajtón - hallva látva minket 1 perc múlva el is ment - megjegyezte, hogy annyira erotikus a hangom, hogy mindjárt magához nyúl - mindezt a legnagyobb gúnnyal, iróniával és a legnagyobb röhögés közepette -. 
Dorka persze egyből kontrázott, hogy csak apa nyúlhat anyához, mert "apa mondta, hogy aja egy cica, tanszcica" - transzvesztita -. Mert Krisz megjegyezte egyik reggel visítva a röhögéstől, hogy olyan a hangom, mint egy transzvesztitáé. 
Ki lettem figurázva, majd meggyógyítva, így Mindenszentekre nem is tudtunk hazamenni, amit nagyon bántam, mert kivételesen csodaszép gyertyaégetős idő volt és nagyon bántam. Mindenesetre készítettünk őszi kosarat Dorkával a nagy betegség közben, lementünk egy szál virágért, egy mini koszorúért és egy szép mécsesért a virágoshoz. Este meggyújtottuk a gyertyát és emlékeztünk az "ébbe -égben- agyakák"-ról. Hétfőn újra ment bölcsibe a csajom, én dolgozni, majd délben elkezdtem összeszedni a cuccaimat, hogy mindjárt rohanhatok a buszra - kész előre legyártott és másodpercre pontosan kiszámolt buszmenetrenddel - ám mégsem csengett a telefon. Fél 2-re mentünk Krisszel érte és a legnagyobb meglepetésünkre aludt, úgyhogy megbeszéltük, hogy 3-ra megyünk vissza ... és azóta alszik. Először 20 percet, másnap 1 órát, szerdán már másfelet aludt. Alakulunk. 
Reggel 7-re megyünk, délután 3, fél 4 körül hozzuk el. 
Abszolút vezető egyéniség a csoportban. 
Az első 2 nap mokkával a szeme alatt jött haza, a másik "tisszónak" - kisfiúnak-, Kristófnak a fél feje hiányzott, ami egyértelműen pedagógiai hiba, hiszen nem egy összeugrásról volt szó a nyomok alapján, hanem konkrét verekedésről. Természetesen szóvá tettem.
Krisszel lapos kúszásban jártunk pénzfeldobással eldöntve felváltva - többször Krisz - a gyerekért, hogy egy szülővel se találkozzunk, meg már megint mit fognak mondani róla ... a renitens gyerek a csoportban stb ... Verekedős lett Dorka, nem találta a helyét és az általam mindig súlykolt mondatot sem érette meg teljesen, miszerint, nem szabad verekedni, bántani a másikat, de ha téged bántanak, meg kell védened magad! Te nem félhetsz senkitől sem! 
Ilka néni jól beszaratott. Azt mondta, hogy legalább fél év kell, mire ez a fajta agresszió elmúlik. A második hét óta abszolút nem bánt másokat. Öntudatos, de nem akaratos, ami a sajátja, azt megvédi, viszont emellett ha Kristóf bárkit bántani akar, Dorka elé áll, tök mindegy kiről van szó. 
Abszolút Bencekompatibilis, nagyon szerelmesek. Egymás kezét fogva motoroznak az udvaron, az ágyuk is egymás mellett van. A múltkor elcsíptem egy beszélgetést. 
Egymás mellett ültek a földön, Dorka mutatta Bencének a Fülesét. 
D:- "Bence! Modd szépen Pües!" 
B:- "Pűűűűű" 
D:-"Játod? Otos vagy!" 
Végem volt! 
Ilka néni jelezte a héten, hogy képzeljem, már ő is olvashat mesét, ugyanis Dorka úgy döntött, hogy majd ő mesél mindenkinek, meg táncol, meg mondókázik, meg énekel, meg mindent megmond. Nyilván nem, de ezen mosolyog mindenki. A feladatokban aktívan részt vesz, közben nagyon jól érzi magát. Az elején amikor mondták neki, hogy öltözés, megyünk az udvarra, Dorka teljesen pánikba esett, hogy mi van, mert mi ugye otthon lemegyünk a társasházból hátra ...  
Iszonyat mennyiséget eszik minden alkalommal. Amikor jövünk haza uzsi után még éhes és vacsi előtt 2-szer eszik. Magasságra is nőtt. 
Tökéletesen ragoz és az igeidőket is teljesen jól használja. 15-20 mondókát simán elmond kívülről, amit lehet énekelni, azt énekeli is - a hangját tőlem örökölte ... no comment ... inkább táncoljon. Mutogatja is a mondókákat. Ez nem bölcsi hozadék, hiszen mi buszon, sétálva, a belvárosban vagy akárhol, vagyunk mindig mondókázunk, verset mondunk, beszélgetünk. Hozza a könyveket, mesélünk rengeteget, vagy ő meséli el, mit lát a képen. 
Sokan azt mondták, hogy a bölcsőde csak egy gyerekmegőrző. Eleinte én is így gondoltam, de most látom ennyi idő után, hogy Dorkára kifejezetten jó hatással volt a bölcsi. Eszembe nem jutna kivenni. Jól érzi magát, megtalálta a helyét. Olyan édes dolgokat készítenek, sokat rajzolnak. 
Az étkezésünk nagyon változatos és jól is főznek. 10.000,- Ft körül jön ki egy hónapban az étel ára kb. Emellett minden héten viszek be egy nagy táska gyümölcsöt - nyilván magánszorgalomból -, amiből az ő csoportjuknak készítenek valami finomságot. 2 héttel ezelőtt almás pitét csináltak, a körtéből kompótot kaptak. A héten még nem vittem gyümit, már nem is fogok. 
A csoportpénz 500 Ft, illetve ki mennyit gondol. Én 1.500-at gondoltam, mert kizártnak tartom, hogy 500x6-ból egy csoport havi felszerelését tudják fedezni. Emellett vittem zsírkrétát, színesceruzát, lapokat. Ez annyira csak egy kis odafigyelés kérdése. Mindenkinek van olyan lapja/lapjai otthon, ahol dolgozik, aminek csak az egyik felét használja, ezt bárki bevihetné. Amikor otthonra tobozt gyűjtöttünk vagy gesztenyét szedtünk a bölcsibe is, hogy tudjanak vele dolgozni. Ez nem seggnyalás, nem az anyagiakon múlik és nem is a szuperanyuságon, hanem azon, hogy amíg az én gyerekem oda jár, addig semmiben sem szenvedhet hiányt. Nem csak ő, a többi sem. (Nagyon mérges tudok lenni azért, amikor azt mondják, hogy senkinek sincs semmire ideje egy gyerek mellett ... ezek szerint a gyerekére sem, ha egy rohadt gesztenyét sem mennek el gyűjteni. Ha elmondanám a napom, lehet seggre ülnének sokan. - de ez nyilván nem ide tartozik) 
Mikulásra 500,- Ft-ot szednek be, sószobára 1.000,- egy szezonra - októbertől áprilisig -. Nem mentünk sírva, se én, se ő egyszer sem ... sőt ... egy árkád alatt kell átmenni a bölcsőde felé vezető útra, ahol Dorka minden reggel reggel megjegyzi, hogy "Dótá bódog megyek bőcsibe." Minden nap "Püessel" megyünk, előfordult olyan is, amikor Krisz vitte a gyereket, hogy az intézmény bejáratától mentek haza Fülesért, ma reggel én is a lépcsőfordulóból futottam vissza. Ma például 3-an voltak reggel a csoportban, sokan betegek ismét. múlt héten bárányhimlő volt. 
Vidám kis vegyifegyversereg csoport. 
Dorka a lepke csoportba jár és körte a jele.

6 megjegyzés:

  1. Ja, tökéletesen egyetértek veled, mindenkinek arra van ideje, amire akarja, hogy legyen, a többire meg kifogása van, a gyerek már régen rossz, ha inkább kifogás. Szerintem sem csupán gyerekmegőrző a bölcsi, legalábbis a miénk (a mi csoportunk főleg) nem az. Itt jár naponta a gyümölcs, benne van az étkezési díjban, én is meg vagyok elégedve a változatos ebédekkel is meg minden.Tök jó, hogy Dorka egy ilyen kis amazon, majd mondom Védának, hogy, ha K. elvesz valamijét újfent, akkor említse már meg neki a Dorkával való közelebbi ismeretségünket :D

    VálaszTörlés
  2. Ez a betegség elég horrorra sikerült :(( Örülök, hogy minden rendben most már és pláne, hogy Dorka ilyen jól veszi az akadályokat! Bár szerintem nem is Ő lett volna, ha nem így van..:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tul vagyunk ezen...es ujra kohog mar.
      Ugy nez ki lesz hiper-szuper ellenszerem.
      Most teszteles alatt van, irni fogok rola.

      Törlés
  3. És miért kellett elhozni, ha nem aludt? Az én kisfiam talán ha 2 havonta egyszer aludt a bölcsiben mégsem hívtak fel soha, hogy vigyem haza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy ne zavarja a tobbieket...aztan megegyeztunk, hogy az a pedagogusok feladata, hogy megoldjak ezt a kerdest. Hiszen a legtobb munkahelyrol nem lehet csak ugy eljonni. Bar az osszegyult szabik kivetele pont a beszoktatasra es az ugyintezesre eleg. Mondjuk nekem 60 napom jott ossze :-) :-)

      Törlés
    2. Mert sírt? Az én fiam mondjuk csendben feküdt. Igaz kellett vinnem be pelenkát a tök szobatiszta gyereknek, mert nem mert szólni alvás alatt, ha pisilnie kellett...
      60 nap? Most már azt hiszem annyi nem jöhet össze, mert kevesebb időre jár a szabi a GYED alatt. De még ezekkel együtt is messze jobb a bölcsi, mint az ovi...Tömegnyomor. Sokkal rosszabb kaja, kevesebb figyelem.

      Törlés