Összes oldalmegjelenítés

2015. január 16., péntek

Backer-ciszta - Dorka ezt nyerte ...


A Backer-ciszta egy folyadékkal telt ciszta, mely duzzanatot okoz a térdhajlatban és feszülő érzést okoz. A Backer-cisztát térdhajlati cisztának is nevezik, mely általában térdízületi probléma eredménye. Az ízületi gyulladás, a porcleválás, hosszan tartó gyulladásos betegség is okozhatja. Emellett nem lehet kizárni a lelki-traumát - Éva - sem. Az elváltozások azt eredményezhetik, hogy a térdízület túl sok folyadékot termel, mely Backer-ciszta kialakulásához vezet. 
Dorka ezt megnyerte. Egy !!1x4, 19x1 cm!! nagyságú. Többször visszakérdeztem, hogy ugye milliméter ... amikor az orvos is csak nagy szemekkel lesett ... centiméter. Ekkora a ciszta tokjának átmérője, gyakorlatilag a hátsó combig felnyúlik, maga a vízzel feltelt ciszta 4 cm.
Azt mondta az orvos, hogy gyereknél még ilyet nem látott, és felnőttnél még ekkorát sem. Aktív, hosszú pályafutású sportolóknál szokott ez előfordulni idősebb korban ...  a méretén el volt hűlve teljesen, rólam nem is beszélve ... egyébként nagyon sok embernek van, csak felszívódik egy idő után.
Ameddig nincs vele gond, semmit nem kell csinálni, ha gond van, a következő menet lép életbe: az első lépcső a gyulladáscsökkentés jegeléssel, gyógyszerrel 2-3 nap. Mivel hatalmas tokban van benne a ciszta ez 99%-ban halottnak a csók, úgyhogy a leszívás következik. Amivel az a baj, hogy gyerek lévén nem fogom tudni 4 napra felpolcolt lábbal ágynyugalomra inteni akkor sem, ha a fejem tetejére állok. Amiből egyértelműen az következik, hogy újra és újra le kell szívni a vizet a térdhajlatából. Az utolsó fázis a műtét, ami szóba sem jöhet most! 
Eldöntöttem már ott helyben, hogy nem nyúlunk addig hozzá, amíg bajt nem okoz, amíg nem látom, hogy nem sántít, amíg nem érzem, hogy gátolná a mozgásban. 
Évához megyünk jövő héten valamikor, neki sincs közvetlenül, gyorsan ható módszere erre, de valamit kitalál. A kisebb méretűek elmúlnak egy idő után, de ez nem kicsi ... azt mondta a doki. Dorka egyszer-egyszer esténként mondja, hogy fáj a lába - bár azt is mondja, hogy anya pocakjában ott a baba ... meg hogy Maja éjjel felment az ágyára, lepisilte a takaróját, csúnya Maja ... nem ő pisilt be. 
Jövő héten ezzel az eredménnyel fel kell keresni a sebészt, aki annak idején műtötte Dorkát a sérveivel. Hozzá abszolút nyugodt szívvel megyek vissza, mert tudom, hogy nagyon jó orvos, addig úgysem kaszabol, amíg valóban indokoltnak nem látja ... és akkor is úgy fogja vezetni a szálat, hogy én mondjam ki, mi legyen.
Sosem guglizom, ha betegség üti fel a fejét. Butaságnak tartom diagnosztizálni magam úgy, hogy nem vagyok orvos, nem értek hozzá, rossz konzekvenciákat vonnék le, emellett nem hagyna nyugodni a gondolat, ha a doki nem mondja azt, amit én már kikövetkeztettem otthon. Egyszóval: hülyeség.
A menete ennek a történetnek:
Tavaly év elején már látható volt ez a csomó, szartam rá nem foglalkoztam vele. 
Nyáron már anyám is rákérdezett.
Ősszel már vastag harisnyában is látszott.
Január elején felhívtam Évát, hogy nézzen rá Dorkára. Ő először UH-ot javasolt.
Elmentünk a héten gyerekorvoshoz, aki adott beutalót a Szent Imre úti SZTK-ba. Bementem a kartonozóba, ott közölték, hogy van időpont ... augusztusban ... 
Cégünk az Arrabona-Med-del van leszerződve - csak ajánlani tudom -. Szerdán kértem időpontot és péntek reggel 8:30-ra mehettünk is dr. Mátéhoz. Annyira fazon a pasi, annyira ért a gyerek nyelvén, nem gyerekorvos és elmondta, hogy nagyon ritkán kerül gyerek közelébe gyógyítás okán ... tényleg nagyon jó arc! Szuperlatívuszokba tudok csak beszélni róla annak ellenére, hogy először azt hittem a takarítószemélyzet tagja. Művésznőnek szólította Dorkát, aki persze egyből bűbáj- és szerelmes lett. Megkért, hogy vetkőztessem le Dorkát, majd álljak félre, messzebb tőlük, mert megbeszélnivalójuk van Dorkával, de lássam azért a monitort. - Dorka ettől annyira nagylánynak érezte magát, szerintem 2 centit nőtt -. Őt kérdezte meg mi a baja, amire Dorka elmondta, hogy "van a bal lábamon, a térdemnél egy pukli! Megnézed? Megengedem!"
Hasra, hátra kellett fordulni, elmagyarázta neki mit fog csinálni, Dorka meg nagyra nyílt szemekkel csodálta az orvost. Miután végeztek, megultrahangozták Unikormit is ... hát ettől Dorka totálisan odavolt és nagyon büszke volt magára, majd felöltöztettem, megkaptuk a papírokat, mehettünk fizetni. 7.200,- Ft-ot. Ha a gyerekről van szó, semmi pénz nem számít, szerintem ezzel mindenki így van ... de! Az nagyon dühít, hogy azok, akik nem tudják kifizetni, vagy másra kell, vagy nem tudják összecsoportosítani, vagy csak később tudják, vagy ha kifizetik ezt a pénzt, akkor másra nem jut stb ... és komoly baja van a gyerekének, az hogy a francba vár 7 hónapot egy rohadt UH-ra? Tényleg ott tartunk, hogy beosztásra kerül egy hónapban hasra ütés-szerűen mondjuk 100 UH nemenként/betegségenként/szervenként, ha az a 100 megvan - mert ugye csak azt finanszírozza az állam -, akkor utána a többi sorban áll és jön a következő hónap ... így alakul a várólista????? Fontossági sorrend alapján sem lehetne megoldani, hiszen mindenkinek a saját gondja a legfontosabb, na de mégis túlzásnak tartom a 7 hónapot. Nekiálltam keresni ma, miután végeztünk és találtam Pannonhalmán egy ingyenes, várólista nélküli egészségházat - katt -,ahol minden van és ingyenes mindenkinek. A magyar egészségügy-állam helyzetét egyszerűen nem értem. Van egy partnerem, aki a fertőtlenítő szereket viszi tőlem a kórház egyik részlegére. Mondja, hogy a 2013-as elmaradt kifizetéseket 2015 januárjával teljesítette az intézmény és most gondolkoznia kell, hogy érdemes-e tovább vinni a céget vagy bezárjon? Félreértés ne essen ... nem a kórház felelősségét vitatom, hanem az állam szerepét! Az ott dolgozók, akik 12 óráznak 80 ezerért, a még itthon maradt orvosok előtt le a kalappal így, ilyen körülmények között dolgozni. Vicc! A héten be kellett mennem tüdőszűrőre ... leírom ezt is majd, ha lezárul keddel a dolog ... megér egy bejegyzést :)
A végére egy Dorka szösszenet: írtam, hogy Dorka totális szerelembe esett a doktorbácsival ... amire mosolyogva, de félrehajtott fejjel néztem, mikor kijöttünk. Dorka egyből rávágta, hogy "én attól még apába vagyok ám szerelmes!" :)


9 megjegyzés:

  1. Édes kicsi Dorka! :)
    Remélem nem lesz vele gond és felszívódik magától!! Tényleg meghökkentő, abban a pici lábban ekkora ciszta(tok). :O Na de reméljük a legjobbakat, hátha nem kell komolyabb beavatkozás.
    Te hogy vagy? Neked vannak még fájdalmaid?
    Nagy ölelést küldök:
    Evelin

    VálaszTörlés
  2. Oh te jószagúúúúú, bakker. Sajnos az egészségügyi dolgokkal totál egyetértünk és NON SENSE. Remélem nem kerül sor műtétre, sajnálom Dorkát:-(

    VálaszTörlés
  3. Hát ez elképesztő!!! Szegény Kicsi Lány!!! Remélem hamar felszívódik, eltűnik!!!! Drukkolok!!!

    VálaszTörlés
  4. Szeretnék kapni egy elérhetőséget,ha lehetne.lenne egy pár kérdésem,ha nem zavarom.

    VálaszTörlés