Összes oldalmegjelenítés

2015. január 26., hétfő

Én és a szemüvegem

2015. január 23-ától a szemüvegesek táborát erősítem. 
Igazi, nem "játszós"! Millióan megkérdezték ... ám mivel nincs játszópajtás ... így hagyjuk is ... :)
Évenként kötelező alkalmassági vizsgálaton - ami utoljára 6 éve volt - derült ki, hogy nem látok rendesen. 
Akivel csak beszéltem, mindenkinek az volt az első kérdése, hogy lehet nem látni? Nem vettem észre?  Nem basszus! Nekem az volt a normális ... és nem a mostani éles, kontrasztos, messzire látó kép. 
A szürkület utáni "nem látás" régóta probléma volt, ám mivel csak az elmúlt kicsivel több, mint egy évben kerültem olyan helyzetbe, hogy szürkület után is buszoznom/gyalogolnom kellett gyerekkel a kezemben, így igazából ez is csak mostanság került terítékre. Régebben, ha szürkületi időszakban mentünk Krisszel, általában autóval indultunk, majd megérkezvén Krisz fogta a kezem, vagy a gyerekkel ő ment, így nem volt égető a probléma orvosolása és el siklottam felette. Na de most, hogy már a gyerek vezet haza, mert alig látok ... így ciki, nem mellesleg hiába tudja Dorka, hogy anya nem lát, okosan fogja a kezem, szépen jön mellettem, nem rángat, nem fut, szól, ha jön autó stb ... a kedvencem: "Vigyázz! Autó kihajtó tábla!" nem érzem biztonságban.
A lényeget leírom: bemérték a szemem, %-ban adták meg az eredményt. A bal szemem a 100-ból 8, a jobb szemem 100-ból 82%-os.
Amiért valójában kaptam a szemüveget, a bal szememen -1,5, a másikon -0,75-ös, állandó használatra. Cirka 30 ezerben fájt ez a történet. Az orvos nagyon rendes, alapos volt és mivel ott csináltattam a szemüveget is, ahol  - Fülöp Optika - a vizsgálat történt, így az utóbbiért nem kellett fizetni.
Lehet csak én vagyok ennyire trehány, de a gyerekkori szemműtétem óta nem voltam ilyen jellegű vizsgálaton. Nem fájt a fejem sem. Kancsal voltam ... nagyon durván ... megműtötték, ezzel le is tudtam a dolgot. Az orvos azt mondogatta, hogy ha jogosítványom lenne, így már nem kapnám meg szemüveg nélkül ... de nincs ... és nem is lesz :)
Pénteken este vettem át a szemüveget, otthon fel is próbáltam melegében, aminek a következménye az lett, hogy Dorka 20 percig nem állt velem szóba. Arra a kérdésre, hogy mesélhetek neked egy mesét? Azt válaszolta, hogy "nagyon sajnállak, de nekem majd csak anya olvashat!" Maja nem jött hozzám, hiába hívtam és a vacsorát sem fogadta el addig, amíg le nem vettem a szemüvegem. Azon gondolkoztam meddig bírták volna ... meddig lehetett volna teljes nyugalmam :)
Érdekesek ezek a reakciók. 
Szoknom kell. Nagyon furcsa. Egy idő után fáj az orrnyergem, monitor-billentyűzet közötti váltás ma délelőtt már hányingert keltett. Persze emellett a kollégáim folyamatosan cinkelnek, reggel az udvarban az itteni kutya nem ismert meg, le kellett vennem, hogy be tudjak jönni dolgozni. Sokszor úgy érzem, mintha mozgáskoordinációra is hatással lenne ... én azt gondoltam felrakom és kész, hozzászoktam. Ennek még idő kell. 

23 megjegyzés:

  1. Megnéztem egy szemüveg nélküli képedet és ezt is..,.és szerintem nagyon hiányzott az arcodról!!!! Szuperül áll!!! Szerintem nagyon szép vagy benne! :)

    VálaszTörlés
  2. Na én megszabadulok a szemüvegtől, te meg szerzel egyet? :)))) Nagyon-nagyon jól áll a szemüveg!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi!!!! Ugyanez jutott eszembe, mikor olvastam minap a blogodat!!!!! :) :) :)

      Törlés
  3. Jo, joo, jooo:) Fura az en szemem is detto ilyen, de en kb. 4 eve nem hordom:( este szokott fajni...ennyi...:)bizto megvarom amig elut az auto vagy en vkit, mert hogy en ugye vezetek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor tessék felvenni! Én most egy hét után látom a különbséget! Látok! ... most minden ismerősömet újra jól megnézek ... mert másmilyennek láttam őket! Krisszel talizok ... kíváncsi leszek milyen lesz :) :) :) :)

      Törlés
  4. Én is szemüveges volnék, vagy mifene.... Jó sokáig nem hordtam, vagy csak alig-alig. Ahogy írod, marha könnyű hozzászokni ahhoz, hogy nem látsz. Aztán most elkezdtem hordani, mert viszonylag sűrűn vezetek és ha reggel mondjuk feltettem, akkor délután már nem tudom letenni, mert az orromig sem látok. Megjegyzés: amíg nem használtam a szemüveget, semmit nem romlott a szemem, évekig. Mióta viselem, pár hónap alatt eljutottam oda, hogy nélküle szinte vak vagyok. :D Hát, szuper!
    De jól áll neked és remélem rajtad tényleg segíteni fog, hosszútávon is!
    Evelin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon aranyos vagy!!!!! Tapasztalom én is azt, amit írtál, hogy este, amikor leveszem totál homály minden! :) Viszont már nem zavar, hogy rajtam van :)

      Törlés
  5. Nekem is van, de én nem jutottam el odáig, hogy megszokjam, mert ágyban a filmet nézni oké, de ahogy elindulok vagy felülök benne úgy elkezd fájni a fejem, hogy még. Akkor inkább nem látom az utcatáblát vagy a bármit, de az a fejfájás elviselhetetlen.
    Egyébként tényleg nagyon jól áll, nagyon eltaláltad a keretet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves szakácsné asszonyság! nagyon kedves tetszik lenni! :)
      Nekem azt javasolta a doki, ha fájna a fejem viselés közben, menjek vissza, mert akkor nem oké valami, ingyen megoldják és aki itt írta az utolsó hozzászólást 100%-ban igaza van, nekem is cilinderes a szemüvegem, ha nem lett volna az, valószínűleg én is kínlódnék.

      Törlés
  6. Fiatalok főzőiskolája!
    Nem okoskodni szeretnék, de én például akkor voltam így szabályosan rosszul a szemüvegben, mikor nem vették észre, hogy cilinderre lenne szükségem (csak a harmadik (!) szemüvegemnél derült ki). Addig mondták, hogy majd megszokom. Na, azt lehetetlen megszokni. Cilinderrel már jó lett. Már amennyire egy szemüveg jó lehet. :) Szóval érdemes rákérdezni/megnézetni, ha esetleg erről még nem esett szó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólást! Minden szavaddal egyetértek!

      Törlés
    2. Köszönöm, de cilinderes van, és ennek ellenére fáj. Előtte hét évig volt sima, és semmi bajom nem volt tőle. Azt mondta a doki, hogy hordjam és hozzászokom, de két percet sétálok benne és már fáj a fejem.

      Törlés
    3. Igazán nincs mit! Érdekes dolog ez a szemüveg...
      Én most sasszem-beavatkozásra gyűjtök. :D :D
      Evelin

      Törlés
  7. Hihi! Jóóóó! Nekem is van, nagyon hasonló a keret is. Szeretem, de mióta itthon vagyok ritkán hordom, főleg vezetéshez. De ahhoz nagyon kell.
    Nagyon jól áll, Lizes. Like!

    VálaszTörlés