Összes oldalmegjelenítés

2015. augusztus 25., kedd

Lovaglás

Lovaglás. Dorka legnagyobb szerelme kerek e világon! Minden héten csütörtökön fél 4-kor Dorka felül Milady hátára és kezdetét veszi a fél óra kábulat. 
Neki ez olyan lehet, mint a drogosoknak a napi első szippantás ... ahogy megüt, totális kábulat. Dorka így van a lóval. Felül és vége van. Onnantól egy más dimenzióba kerül, még az arca is megváltozik, nagyon koncentrál - vagy épp be nem áll a szája, ezért Tibi bácsi harap -, na de kezdjük az elejétől:
Június óta járunk. Győrújfalura készültünk - fél óra oda, fél vissza csak a ki- és hazamenetel -, majd az utcánk végén kötöttünk ki a szomszédasszonyomnak köszönhetően. Ő ajánlotta: Gyepszél utca, ovival szemben, Tibi bácsi magánlovardája. Lovas volt ő is, a két lánya is az, nagyon tapasztalt, türelmes oktató. Kiválasztotta magának Dorkát, azóta ő foglalkozik vele. Fél óra heti egyszer, alkalmanként 1.000,- Ft. Valószínűleg átállunk heti kettőre jövőre.
Először Tündin kezdte, aki egy öreg, nyugodt póni, majd átnyergelt Milady-re, aki igazi nagy paci - Dorka szerint.
Minden alkalommal viszünk répát, almát a lovaknak, megetetjük őket.
Tibi bácsi egy nagyon következetes, sokszor katonás oktató, ami Dorkának kifejezetten jót tesz. Nagy tiszteletben tartja az öreget, lesi minden szavát ... kivéve mikor szófosása van, de ezt még csírájában igyekszik Tibi bácsi elfojtani.
Sokat gondolkoztam, hogy mi lenne Dorkának a legjobb sport ... merthogy muszáj valamit csinálni. A Backer-ciszta miatt, ami azóta is hol tombol, hol nyugalmi állapotban a térdhajlatában kiestek olyan sportok, ahol folyamatos, egyenletes megterhelés alatt vannak az ízületek, mint a futás - pedig imád, de hosszú távon nem tud -.
Sportot nem akartam neki én választani, max. lehetőséget kínálni. Próbáltuk az úszást, ami szintén bejött Dorkának a medencében, ám nyílt vízen annyi dolga akad, hogy nem ér rá holmi úszásoktatással foglalkozni. Én eleve elvetettem az 40 fokba uszodába-járást, ezért maradt a strand kikapcsolódásnak, a lovaglás sportnak.
Ő szerette volna, rajongott érte, valahogy utólag visszagondolva evidens is volt.
Egy dologban megegyeztünk: elképzelhetetlennek tartom, lehet lesz olyan, amikor nem lesz kedve menni, de akkor is csinálni kell! Bármit választhatott volna, viszont aminek nekiálltunk, azt csinálni kell. Olyan nincs, hogy járunk egy hónapig és kifogásokat kezd gyártani a következőre. Igyekszem ebben is következetes lenni vele, mert van körülöttem olyan, aki a nyolcszázadik tevékenységet csinálja és pár alkalom után többnyire a havi befizetéseket követően előáll a miért nem akarok menni kezdetű mondatokkal. Ilyen nincs. Mentünk akkor is, mikor 40 fok volt, amikor 19 fok és csöpögött az eső ... és nem, nem kell sajnálni, mert csinálja szívvel-lélekkel.
Meglátjuk mi lesz belőle, egyenlőre azt látom kívülről, hogy van érzéke hozzá, ha harmadik alkalomra átették nagy lóra, kirakták futószárra és ügetést gyakorolnak.
Biztosra veszem, hogy a biciklizés is azért ment 2 lökés után, mert az egyensúlyérzékét ez a sport jól fejleszti.
Dorka függő lett!
Itt még Tündin ... az első lovaglás :)

8 megjegyzés:

 1. Ez de nagyon jó!!! Ügyesek vagytok! Ebbe aztán tényleg bele lehet pistulni azok szerint, akik ezt művelik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Bóbita! Igen ... én már érzem a "pistulás" előszelét :)

   Törlés
 2. Szerintem is gyönyörű sportot választottatok! :) A következetességgel egyetértek, bár lehet ilyen kicsinek azért még nem egyszerű egy gyereknek eldönteni, hogy mit is akar csinálni. De úgy látom a lovaglással nem lőttetek mellé. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon nehéz dönteni és választani a lehetőségek közül úgy, hogy ne hagyd ott az egy éves fizetésed csak a próbálgatásokra. Nálunk valahogy evidenciából jött, szerencsénk volt. :)

   Törlés
 3. Nagyon kis ügyike!! Irigykedem nagyon a lovaglás miatt. Itt Pesten elég nehézkes ez megoldani, és Emma teljesen odáig van a lovakért és nyúz, h lovagolni szeretne, meg ugratni a lóval. Jó lenne valamit találni neki. Bár egyelőre lehet, h marad az úszás...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az úszás is nagyon szuper. Dorka pikkelysömöre miatt csak hellyel-közzel lehet belevinni a vízbe, mondjuk annyira, hogy megtanuljon úszni, aztán néha-néha elvinni. Neki tönkreteszi a bőrét az a víz. Folyamatos sportra sajnos nálunk alkalmatlan.

   Törlés
  2. Na azóta érdeklődtem, kerestem helyet, hogy hol tudna lovagolni. De több oktató is azt mondta, hogy 6 éves kor előtt nagyon nem javasolja, az még nem igazi lovaglás, hanem csak ismerkedés a lóval, a ló körüli teendőkkel, amivel nem is lenne gond, ha nem lenne horror áron. 3500Ft a 60 perces foglalkozás, ebből fél óra a lovon. Hát na.... Ezt most kihagyjuk. Úgy döntöttük, hogy egyelőre marad az úszás, aztán 6 évesen, ha továbbra is ennyire lelkesedik a lovakért, és köti az ebet a karóhoz, hogy lovagolni akar akkor elvisszük. Azt hajtogatja, hogy ő majd versenyezni fog és ugratni a lóval. Hát nem lesz olcsó mulatság, ha tényleg mondjuk díj ugratni akar... Addig is persze néha-néha itt-ott majd felül a lóra és fog lovagolni, csak nem rendszeresen.

   Törlés
  3. Olyan édes Emma! Sajnálom, hogy ennyire drága, az első helyen nekünk is annyi lett volna ... Nálunk még nem lehet Dorka korosztályát úszni vinni, pedig nagyon szerettem volna. Remélem a majd jövőre jövőre tényleg megállja a helyét ... :)

   Törlés