Összes oldalmegjelenítés

2014. február 26., szerda

Pikkelysömörös Dorka

Hát ez van ... Dorkának pikkelysömörös..
Tegnap voltunk bőrgyógyásznál, ám a keltezése másfél évvel ezelőttre nyúlik vissza.
A tarkóját, ahol a haja kezdődik állandóan sebesre vakarta. Nyáron ez csak hatványozódik. A tavalyi nyarunk katasztrófa volt több szempontból is. Volt a kakilós - parkettára szarós - lefogós mizéria és az állandóan vizes hajjal létezni tudás - emiatt - mert Dorka csak akkor nem kaparta a fejbőrét, amikor nedves volt a haja.
Aztán ez rossz szokássá alakult. Amikor zavarban van, amikor rosszat csinál és gond van belőle, megáll egyenes tartással, lebiggyeszti a fejét, a száját összehúzza, maga elé kapja a kezeit, így áll 5-6 másodpercig, majd elkezdi vakarni a tarkóját.
Nyilván a bölcsődében is vakarja a fejét csak szarnak rá.
Nyilván nem minden wc után mossák meg a kezüket sem, azzal a koszos kézzel is vakarja a fejét, kint az udvaron, a boltból hazajövet és még sorolhatnám.
Felhívtam a győri kórházat, kérek bőrgyógyászatra időpontot újra.
Mondja a nő, hogy jó, július 15.
Mondom neki, na ne szórakozzon már velem, majd újra megismétli az időpontot.
Visszakérdeztem, hogy kinek és mennyit kell fizetni, hogy mondjuk egy héten belül valami szakorvos megnézze a kettő évesemet? 
Válasz: egy magánrendelésen 5-15.000 Ft között.
Akkor hogyan jutok be időpont és magándoki nélkül?
Reggel fél 6-kor osztják a sorszámokat, kurva sokan vannak aztán vagy jut vagy nem, 9-kor kezdődik a rendelés az SZTK-ban.
Anyád! Ezért fizetek ennyi kibaszott eü. hozzájárulást, Tb-t meg még 'mittoménmit'. A pofám leszakad!
A következő telefon, ahogy javasolták egy magándoki:
Dr. Györe Márta. Csak azért ő, mert ő rendel hozzánk a legközelebb ... és még nála nem voltunk. 
Megnézte Dorkát, akinek akkor már a töke kivolt az egész nappal. Meg is értem aranyomat - előtte bölcsiben volt, majd Maját vittük vissza varratszedésre a város másik végébe, ahol úgy kokettált a dokival, hogy azt hittem padlót fogok! Onnan haza Maját, gyors kaja és irány a bőrgyógyász.
Egyébként ezt a fejlebbigyesztős majd pár másodperc múlva fejvakarós Dorkát most láttam először, amikor leesett a pörgős vasszékről egymás után kétszer. Mondjuk engem nem zavart, mert az én tököm is kivolt a nappal. A pörgős székre felültem én is ... úúúú ... ugye mindenki emlékszik rá???!!! Szerintem a mi korosztályunk minden dokilátogatásnál forgott rajta :)
Pikkelysömör: én most a definíciót nem írom le - net, gugli, pikkelysömör -, leírom viszont azt, amit tegnap mondott a doki. Genetikailag kódolt bőrbetegség, gyógyíthatatlan csak tüneti kezelés lehetséges.
Kapott Dorka Elcomot, Betadine-t. Az előbbi szteroidos kence, amitől ráz a hideg, a másikat mindenki ismeri.  Krémmel napközben kell elfedni a sebet, aminek totál olyan hatása van - kipróbáltam - mintha lejegelné a bőrt. Gondolom ezzel az inger csökken, Betadine-val este kell lekenni.
Ezt meg is tettem tegnap.
Dorka hajnalban sírva kelt és azt hajtogatta, hogy "nadon büdi, nadon büdi!" - foltos volt az ágya, ahogy izzadt, végig folyt a fertőtlenítő az egész ágyán. 
Reggel elvittem Évához - természetgyógyászhoz -, mert nem akarom szteroidos cuccal kenni a csajom. Kaptam tőle egy krémet, ami gyógynövényes, a gyulladáscsökkentéstől az ápolásig; a gesztenyétől az árnikáig minden benne van. Ezen kívül mandulaolajjal kell hétvégén kenni, majd Babe koszmó elleni samponnal lemosni.
Veszteni valóm nincs. Másfél éve küzdünk vele. Több orvosnál is voltunk, senki sem foglalt állást ... egyszer sem, soha semmit nem kaptunk rá, önszorgalomból kentem Bepanthennel, ami egyébként használt.
NEM FERTŐZŐ!!!
Ám nagyon csúnya. Még az a szerencse, hogy a fején eltakarja a haja. Remélem ez nem fog tovább terjedni az a plakk, ami most ott éktelenkedik. Ezt eltüntetni nem lehet sosem, csak "nem látszóvá tenni" - mondták mindketten.
Csak azért nem háborgok jobban rajta, mert ha másfél évvel ezelőtt kezdtük volna meg a kezelést, akkor sem lennénk előrébb, mert meggyógyítani nem lehet. Amiatt háborog a lelkem, természetesen hangot is adtam neki, hogy miért nem merte senki felvállalni a véleményét ezzel kapcsolatban. Azért mert gyerekről beszélünk ... vagy pont azért szartak rá, mert gyerekről beszélünk.

22 megjegyzés:

  1. Uhhhh, basszus! :(((((
    Mi is Elocom-os krémmel kenjük Ádámot. De csak módjával. A dokinőnk is megmutatta/megmondta mikor használjam - szerencsére ritka. Csak ha nagyon csúnya, enyhébb esetben testápoló (gyógyszertári - de mi Babé-t használunk). De ugye ez atópia és Ádám kezdi kinőni, vagyis egyre kevesebbszer csúnya bőre, és egyre kevesebb dologtól.
    Amit esetleg javaslok, és mi is használjuk: www.mannaszappan.hu - érdemes megnézegetni. Továbbá mondják még a Bioptron lámpát. Anno amikor én
    jártam a Zepterhez tanfolyamra és vettünk ilyen lámát (ex-szel), akkor ezt említették a legtöbbször, hogy erre jó.
    Egyébként nagyon meglepődtem, mert soha nem említetted még Dorka vakarózását, bőrbetegségét. Nagyon sajnálom, és nagyon remélem én is, hogy tovább nem fog terjedni. :/

    Puszi Nektek, Dóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi Dori! Biztam benned! A manna szapant megnezem!!! Bioptronnal probalkoztam, de mihelyst meleg eri, elkezd vakarozni. 2-3-szor 2 perc lenne jo, de max. 1 percet toleral, utana fel orat vakarozik, igy nem latom ertelmet.
      Azert nem mondtam senkinek,.mert nem tulajdonitottam jelentoseget neki. Voltunk tobbszor dokinal, akik leraztak minket azzal, hogy izzadekony a gyerek, szoljak ra, Sodukrem es pont.
      De most mar nagyon csunya a bore, erre senki sem mondhatta volna mar, a nem vakaras megoldas.

      Törlés
  2. Jaj, pikkelysömör...az nagyon-nagyon durva. Egy ismerősömnek volt, és hát szerencsétlen...nem nézett ki jól. Bár ez már régebben, a 90-es években volt, azóta lehet, hogy jobb kencék is vannak rá. Hátha még így is időben megállapították, és nem fog terjedni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En meg azt mondtam, hogy aaaaa, nalunk ilyen nincs a csaladban!!! Dehogynem! Sorra jonnek elo ... Volt konkretan olyan, akinek az egesz teste ilyen volt, rament az izuletekre, ahol gyulladast okozott es meghalt ... Bazd meg mondom... Jo, Dorka nem fog ... De ha tudom masfel evvel ezelott, hogy nalunk szokas pikkelysomorosnek lenni, akkor eleve nem izzadsagfoltnak gondolom...

      Törlés
  3. :-( Az én kislányomnak a Schüssler-krém segített, bár nem pikkelysömörre, hanem bőrgyulladásra alkalmaztuk, de érdemes a Schüssler terápiának utánaolvasni,és sem hittem,míg nem láttam,hogy mennyire rendbe szedte a kis bőrét. Gyógyszertárban kevertettük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Schussleres termekek nalunk a vitaminok.Csak ezt hasznaljuk.
      Nekunk pl. megfazasra vagy hugyuti-gyulladasra sajnos nem valt be. Bar hozzatartozik, hogy benne volt a kesoi valamihez gyorsan kapas is. :-) :-)
      A vitaminjai viszont a legjobbak.
      Utanaolvasok, hatha talalok valamit!
      Koszonom a hozzaszolasod es a tippet!

      Törlés
  4. Jaj, de nagyon sajnálom :((((((( Anyukámnak van ilyenje, érdekes, hogy igazán most alakult ki nála kb. másfél éve. Állítólag a stressz igencsak rásegít a dolog súlyosbodására. Anya is próbált mindenféle dokinál mindenféle gyógyszert és krémet, kecsketejes termékeket, nála végül már csak a biológiai terápia hozott javulást (kéthetente önmagának adja be a szurit), de az nagyon, meg kontrollra jár párhavonta. De ez csak nyár óta van így, addig nagyon sokat kínlódott vele. Nincs két egyforma szervezet, mindenki másként reagál egy-ugyanazon termékre is akár, mindenképpen próbáljátok először a homeót (schüssler) meg a kecsketejes cuccokat, gyulladáscsökkentő hatású.
    Hosszan tünetmentes éveket kívánok Dorkának és Neked!!! (Nekem is van autoimmun betegségem, fincsi ez..:(( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A biologiai terapiat o is Pecsett kezdte? Utanajartam en ennek .. Bar nagyon bizom a mostani kence-ficekben. Anyukadnak nyaron mennyire jon ki? Azt irjak, hogy nyaron csokkennek a tunetek. Dorkanak viszont olyankor durvul a helyzet. Szerintem alapitok egy nyomi-klubot aztan jol osszejarunk versengeni, hogy kinek van nagyobb baja, mint az oreg lanyok a dokinal! :-) :-) :-) :-)

      Törlés
    2. Nem, Anya Szombathelyre jár. Az mondjuk, hogy valaki már odáig (biológiai terápia) eljusson, mindenfélén át kell esnie, hogy elmondhassák, mindent megpróbáltak és már csak ez maradt. Anyának főként a lábain a törzse egy részén vannak. Így nyilván a napoztatás jót tud neki tenni, ám Dorkának ez nem bír jó lenni, hiszen akkor épp izzad a feje, ami pedig irritáló számára... Anya is kapott szteroidos kenőcsöt, a nevét sajnos nem tudom, bőrgyógyember írta fel, patikában keverték ki, attól tényleg le szokott menni a gyulladás, ám annak meg az a hátránya, hogy frankón elvékonyodott tőle a bőre, ami már nem nagyon tud helyrejönni...:(( Nyilván más egy 56 éves és egy két éves regenerálódási folyamata, de hosszan nem használnám, az biztos. Nagy mázli, ha csak kis helyen van és főleg, meg is áll ott...:((

      Törlés
  5. Esetleg vmi aloe veras cucc, nem lehet rá jó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elso kerdesem ez volt nekem is, de nem javasolta. Az indokot ne kerdezd, mert az elfelejtettem en is megkerdezni :-)

      Törlés
  6. Hát, bakker, ti nem unatkoztok egy percet sem. Sajnálom, jobbulást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig olyan jo lenne neha nyugiban labat logatva itthon henyelni. Velunk annyi minden tortenik egy honap alatt, mint massal egy ev alatt. :-) :-)
      Ugy szep, ha zajlik. :-)

      Törlés
  7. Úgy általában szarnak mindenre...tapasztalat...Jobbulást Dorkának!

    VálaszTörlés
  8. Az én fiam ekcémás meg tojásallergiás a füle szokott nagyon csúnyán berepedni...mi is elocomos krémet kaptunk meg neogranormonnal kenem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat igen...szarnak bele. Hogy kell ezt a szteroidos cuccot hasznalni egyebkent???? Mert azt elfelejtettek mondani. Komolyan mondom, csunyabb a bore neki, mint vollt.

      Törlés
  9. Óóóó Liz! :( Sajnálom nagyon! :( hogy mindig van valami... :( Remélem megtaláljátok a megfelelő krémet, ami nem szteroidos és használ! Drukkolok nagyon!

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Én csak véletlenül jutottam ide, de aztán itt ragadtam a psoriasis miatt. Sajnálom, és kitartást! Nekem 12 éves korom óta van (most 35 vagyok). És biztos mindenki mindenféle okosat mond (ha a családban is fordult már elő), szóval ettől megkíméllek, csak annyi, hogy az elocom van oldatban is. Ha mégis odáig fajulna a dolog, hogy kell a szteroid.

    És valószínűleg azért nem mondták rá, hogy psoriasis már az elején, mert viszonylag nehéz diagnosztizálni, hogy seborreha, vagy psori, vagy gombás fertőzés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Orulok,hogy itt ragadtal!!!! En szeretnem, ha okosat mondanal!!! Mivel kezeled, hogyan? Mi jo ra, mi nem? Elore is koszonom!

      Törlés
  11. Szia!
    Nemrég kezdtem el olvasni a blogodat és nagyon sokat tanultam belőle. Élvezem az írásaidat nagyon. Nem szoktam sosem írni, mert nemismerjük egymást és szerintem teljesen jól csinálod, amit éppen csinálsz.
    Szóval nekem van pikkelysömöröm az arcomon sajnos, csak és kizárólag a bioptron lámpa jött be. Nem kell állandóan használni, csak ha előjön, én kölcsön kérem ilyenkor egy ismerőstől.
    Egy misét megér szerintem, legalább nem kemikália. :-)

    Továbbiakban is lelkes olvasód.
    Kaczorné Anna
    Egy kisfiucska anyukája

    VálaszTörlés