Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 1., hétfő

2014.09.01. Első nap az óvodában

Jaaaaj, de nagyon nehéz első nap ez ... számomra ... de nem rólam szól ... vagy mégis?
3/4 1 van. Még nem hívtak, Dorka talán elaludt az első napján az óvodában.
Kezdem az elején:
Pénteken megtörtént a bölcsődei búcsúzkodás. Volt olyan rész, ahol szívem szerint fejbe rúgtam volna egy-egy szülőtársamat, hogy egy kurva köszönöm-öt vagy valamit nem tudtak mondani annak az embernek, aki vigyázott a kölkére éven/éveken át. Ne vegyen semmit ... de mégis egy rajzot vagy valamit nem tudtak volna otthon megereszteni? Ne már!! ... háborogtam.
Dorka így búcsúzik
Bölcsis útravaló
A bölcsődéből egyből óvodába akart menni, így nehezen emésztette meg, hogy még aludni kell 3-at a nagy napig.
Vasárnap éjjel alig aludtam, annyira izgultam az óvodakezdés miatt. Ugye milyen hülyeség? De tényleg! Nem féltem, nem paráztam. Izgultam! Az a szerencse, hogy én izgultam és nem Dorka. 2-kor aztán elnyomott a fáradtság, 5-kor keltem.
Öltöztettem Dorkát reggel és folyt a könnyem közben. Büszkeség, féltés, fáradtság ... úgy minden előjött egyszerre. Mire magam felé fordítottam Dorkát, letöröltem az arcom.
Akkor lett volna csini, ha gumicsizma helyett szép cipő lehet rajta
 


Dorka olyan könnyedséggel jött mellettem, haladtunk az egy átszállásos buszozás után az óvoda udvarán. Ekkor mondta Dorka, hogy "anya, nekem izgalmam van, de jó lesz ugye?"
Hát persze, hogy jó lesz! 
Csöpp kezével fogta a kezem és ezt a csöpp kezet átadtam Ildi óvó néninek, aki puszival köszöntötte Dorkát. Megmutatta, hol lesz a kis szekrénye és mi lesz a jele.
Ha egy perccel korábban érkezünk, a kis virágot sikerül megkapni (én jelem, húgom jele, anyám jele), de így is tökéletes lett, hiszen kis tulipán a jele mostantól Dorkának a cica csoportban.
Istenem! Olyan picike a többiek között. Úgy csillogott a szeme, ahogy felnézett az óvó nénire, ahogy nyújtotta felé a kis kezét ... olyan drága volt. 
Amit vittünk:
- váltóruha
- váltócipő
- pizsama
- fogmosó pohár/fogkefe/fogkrém
- ágynemű alá alátét (nem pisil be, de biztonság kedvéért ... )
Nem kell, de vittünk:
- textilpelus
- egy kis tusfürdő
- wc papír
- papírzsepi
Ovis zsák nem kellett, kis szekrény van, kis hellyel, éppen hogy csak el lehet férni, nem lehet becsukni a kis szekrényt, nyitott, ami nekem nagyon fura.
Dorka bement a szobába, én készültem átvenni a zoknim, mégiscsak beszoktatás van vagy mifene, majd szólt Ildi néni, hogy mielőtt nekiállok készülődni nézzek be. Látom Dorka már csoportot alakít, mosolyog a szeme, mosolyog az arca, majd fél vállról hátraszól, hogy "anya, puszi, nyugodtan hazamehetsz!". Ennyi volt a beszoktatás.
Öltöztem és kijöttem. Az óvoda bejáratánál megálltam és elsírtam magam. Most született, aztán hirtelen bölcsődés lett, most meg túl vagyunk az óvoda első reggelén és most mi lesz? Mindjárt eljön az első hajnal, amikor mehet az apja érte buliból hazahozni? Sokszor csak lődözzük, a "de gyorsan szalad az idő" klisét. Lószart klisé! Tényleg gyorsan szalad az idő és sokszor olyan jó lenne pici babaként tartani a karomban. 
Őt! Nem új, másik babát, csakis őt!
Facen reggel nagyot mosolyogtam. Minden kisgyerekes ismerősöm rakta fel fél 9-ig bezárólag az első bölcsődés, az első óvodás, az első iskolás napról készült fényképet. 
Olyan boldog napnak kellene lennie a mainak, mégis összeszorult gyomorral és szívvel ülök az irodában az asztalomnál. 
Valahogy mégsem jó ez így, hogy ilyen gyorsan felnő. Azzal úgy megnyugodna a lelkivilágom, ha lenne egy varázspálcám és amikor akarnám, amennyi ideig, visszaváltoztathatnám babává, hogy beszívjam még egyszer azt a jó babaillatot, ami csak Dorkának volt, hogy még egyszer a mellkasomon szuszogjon, hogy lássam, ahogy Krisszel alszik reggel a nagy ágyban. 
Egész nap az órát bámultam ... olyan lassan ment az idő, aztán egyszer csak felgyorsult és egy óra múlva indulok a csajomért végre. Annyira azt szeretném, ha jól érezné magát, ha jó élményekkel jönne haza. Szeretném, ha csodaszép óvodás évei lennének!
Ezt kívánom neked Édes Kincsem ... ezt kívánjuk neked apával együtt!

Jövök a folytatással valamikor ... a festést előrébb hozták, így van most nagy lótás-futás pakolás annak ellenére, hogy tényleg már tegnap azt mondtam, hogy jöhetnek bármikor. Volt egy megérzésem, hogy kedden kezdenek, ezért igyekeztem beosztani úgy az időt, hogy készen legyek mindennel.
Ez a hét a nagy változások hete! Győri nagyszülőknél alvást -éjszaka- is most abszolválja Dorka 3 év alatt először. A lakásunk is új és szép lesz remélhetőleg. Óvodakezdés :)
Miközben Maját holnap dokihoz kell vinnem, mert - valószínűleg - anyósoméktól bolhát hozott haza, ami agyon csipkedte az amúgy is ekcémás bőrét és már nem használnak a krémek neki. Úgyhogy holnap reggel 7-re jönnek a festők. Dorkát eldobbantom óvodába, Maját dokihoz és vissza a lakásba. 

Kicsinap! Neked külön köszönöm az infókat! Nagyon hasznosak és valóságosak voltak! :)

Jaaaa! Szerdán szülői értekezlet! Egy bajom van, hogy az összes ruhánk zsákokba becsomagolva a garázsban pihen. Kvázi fogalmam sincs mi hol ... 

Arra is rájöttem, hogy a lakásunkban még egy házaspár lakik rajtunk kívül. Mert hogy nekünk ennyi cuccunk nincs ... az tuti!


6 megjegyzés:

  1. Lilynek is tulipan a jele ugyhogy ez jo omen, hidd el:)
    Nos, en is nosztalgiaztam picit, bar alig varom ,hogy Lily megnojjon...most megis ertem , igen ertem, hogy jo volna megegyszer , megegszer azt ugy Vele ahogy volt. DE lesznek szep , uj emlekek. Jajj, bogok...

    VálaszTörlés
  2. Nem bírtam sírás nélkül elolvasni :)

    VálaszTörlés
  3. :-)
    Láttam ma a lányodat, kint sétált az egész ovi, én meg a kicsivel voltam szintén sétálni. Egyből felismertem.:-) Megnézték a fecskéket.

    VálaszTörlés
  4. Dorka egy tünemény! <3
    Az érzést, amit leírtál, nagyon jól ismerem én is. Pedig nálunk csak másfél év telt még el, de már olyan nagy fiú. Mindenki a környezetemben siettetni akarja az időt, hogy tudjon már ezt-azt a gyerkőc, én meg leginkább megállítanám, mert olyan jó érzés, amikor még hozzám bújik, szüksége van rám... :)

    VálaszTörlés