Összes oldalmegjelenítés

2011. december 6., kedd

Oltás II.

Mire való a Diperte oltás?
Mi a torokgyík diftéria)?DI
A diftéria (torokgyík) nyálcseppekkel terjedő, baktérium okozta fertőző betegség. A kórokozó a torokban, rendszerint a mandulákon vagy más nyálkahártyán tapad meg és vaskos, szürkés lepedéket hoz létre. A baktérium mérget (toxint) termel, ami a véráram útján az egész szervezetbe eljut. A toxin a szívet, az idegrendszert és a vesét is károsítja. A diftéria okozta halál, a szívizom károsodása vagy a gége elzáródását követő fulladás miatt áll be. Oltott személyekben a baktérium nem tud betegséget létrehozni.
Mi a szamárköhögés (pertussis)?PER
A pertusszisz (szamárköhögés) kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek. Utóbbiak között van a legtöbb haláleset, a légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében. Minden 8. fertőzöttnél tüdőgyulladás, minden 20. - nál agyi károsodás léphet fel. 200 betegből egy meghal. Idősebb gyermekek a betegséget könnyebben vészelik át.
Mi a tetanusz (tetanusz)?TE
A tetanusz (merevgörcs) baktérium okozta, igen súlyos, magas halálozású betegség. A kórokozó rendszerint földdel szennyezett seben át jut be a szervezetbe és ott mérget (toxint) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. Különösen magas a halálozás a csecsemők és az idős felnőttek között. Az újszülöttek leggyakrabban a köldök fertőződése révén betegednek meg, ha az édesanya nem védett, vagy ha a köldökcsonkot nem tisztán kezelték.

2, 3 és 4 hónapos korban adják. Mi január 3.án megyünk újra. Az ismétlés 18 hónapos korban esedékes. A 3. és 6. éves gyerekek DaPT-gyermekbénulás elleni oltást kapnak. A 11 évesek újraoltása már csak diftéria és tetanusz összetételű oltóanyaggal történik. Később, a tetanuszfertőzésre gyanús sérültek emlékeztető oltást kapnak.

Pneumococcus
A pneuomococcus által okozott betegségek: középfülgyulladásarcüreggyulladástüdőgyulladásagyhártyagyulladás, vérmérgezés, gennyes ízületi gyulladás. Ez az oltás nem kötelező oltás, csak ajánlott. Mi kértük. Ennyit megér Dorka egészsége. 


A webbeteg weboldalon megtaláltok minden fontosabb infót :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése