Összes oldalmegjelenítés

2012. január 9., hétfő

Borostyánlánc


A fogzás nagyon kellemetlen a babának de annál is rosszabb tud lenni nekünk kismamáknak, hiszen az addig nyugodt, kiegyensúlyozott, egészen jól alvó baba egyszer csak elromlik. Fogzás ellen nincs recept, a fogzás tüneteit, a nyűgösséget csökkenthetjük azonban természetgyógyászati módszerekkel.
A borostyán megkönnyíti a fogzást és csökkenti a fogzási fájdalmat, kiegyensúlyozottabbá teszi a babát. Sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de akik kipróbálták általában elégedettek az eredménnyel. Ausztriában és Svájcban a patikában kaphatóak ezek a láncok, és Németországban is támogatják az orvosok a viselését. A borostyán nemcsak jó fájdalomcsillapító, de ellenállóbbá is teszi a kicsiket a betegségekkel szemben, így a gyengébb immunrendszerű, gyakran megbetegedő gyerekeknek is ajánlott. Emellett számos bőrbetegség és az allergia ellen is véd a borostyán.
A borostyánkő gyógyító hatását már az ókorban ismerték: fájdalomcsillapító hatása miatt amulettként viselték, de olajat is készítettek belőle. A borostyán a helyi fájdalmak kiváló gyógyítója és a nyugtalanságra, szorongásra is jó hatással van, ezért ajánlják szívesen a természetgyógyászok már csecsemőkorban is.
Sokan azt hiszik, hogy a borostyánt rágni kell és ezáltal csillapítja a fájdalmat, de ez nem igaz: egyszerűen csak a baba nyakába kell tenni a láncot és kész.
Nem fogja elszakítani és lenyelni a láncot a baba, ha kifejezetten csecsemők számára fűzött láncot veszünk, aminek minden szeme közé egy csomót tesznek, így egy esetleges szakadáskor nem tudnak szétguruni a gyöngyök, valamint a lánc két végét tekerős kapcsolóval látják el, hogy a baba ne tudja kikapcsolni a láncot. A babának olyan láncot válasszunk, ami nem túl hosszú, így nem tudja rátekerni a nyakára. (Optimális méret 32-34cm )
Sajnos manapság a borostyánt is hamisítják, ezért lehet, hogy vásárolsz borsos áron egy láncot és borostyán helyett műanyag van rajta, így aztán nem is lesz semmilyen hatással a babára. A valódi borostyán tapintása meleg és puha 
A másik ok, ami miatt nem használ a borostyánlánc, hogy nem jól teszed fel. Ahhoz, hogy a hatását kifejtse, egész nap a babán kell lennie és a nyakába tedd. Sokan nem merik a baba nyakába tenni a láncot, a csuklójára vagy lábra helyezve, vagy az ágy fölé lógatva azonban nem tud segíteni.
Így meglett Dorka első nyaklánca, apa vette számára, hogy megkönnyítse a mindennapjait. Igaz, mi még messze vagyunk az igazi fogzástól, de nagyon rossz, amikor aranyosan gügyög a Kincsünk, nagy játékban van fülig érő mosollyal és egyik pillanatról a másikra keserves sírásban tör ki, alig vigasztalható állapotba kerülve és eszement módon dörzsöli a nyelvével az ínyét. Mi ezt egyértelmű jelnek vettük a fogíny fájdalmára utalva. Megelőzve a nagyobb gondokat, előrelátóak voltunk és ügyesek. 
Győr, Baross út eleje, Ásványbolt. 1950,- Ft.

3 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ilyen részletesen írtál róla! Én is olvastam sok mindent a borostyánról, de végül nem vettünk Borinak, én is féltem, nehogy a nyakára tekeredjen. Mondjuk őt nem is kínozza úgy a fogacskája, úgyhogy könnyű volt lebeszélnem magam. Aznap, mikor kibújik, akkor nyűgös, amúgy meg csak folyik a nyála patakokban :)Viszont ahogy eszik szilárdat, egyre keményebb az ínye is, úgyhogy a későbbi fogakhoz lehet, mi is beszerzünk egyet. Egészségetekre váljon Dorka első ékszere :)

    VálaszTörlés
  2. Dorkán egyszer egy napot volt a lánc. Azt vettem észre, hogy a lánc rezgései sokszor zavarják. Úgyhogy arra a következtetésre jutottunk, hogy legközelebb akkor rakjuk fel rá, ha már eldurvul a helyzet. Vettem Dentinox-ot az ínyére, de nagyon jó lenne, ha nem lenne rá szükség, könnyen átesne a fogzáson :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk már a második unoka használja mindenféle probléma nélkül.Három hónaposan kapta mindkettő,sem a nyakukra nem tekeredett,és nem zavarta őket,nem akadályozta mozgásban sem.Ráadásul nyugodtabban viselték a fogzást 2éves korukig.

    VálaszTörlés