Összes oldalmegjelenítés

2012. január 27., péntek

Dorka módra

Édes kis Pöttyünk minden nap megajándékoz minket valami újdonsággal és egyedivel. Tisztában vagyok vele, hogy ezeket minden gyerek csinálja előbb vagy utóbb, ezeket minden gyerek tudja és ösztönből sok minden bennük van, ám mivel a sajátomról van szó, ezért nagy büszkeséggel tölt el Dorka ügyesedése és természetesen úgy élem meg, olyan boldogsággal és túláradó szeretettel, mintha egyedi és megismételhetetlen lenne. Régebben, ha azzal dicsekedett egy anyuka, hogy a babája hátról oldalra, majd onnan hasra fordul; vele örültem, de úgy voltam, hogy na bumm, én is meg tudom csinálni ... na, most nem így gondolom. A legügyesebb, könnyet fakasztó cselekedetek között tartom számon, mióta Dorkám van. Olyan átéléssel végzi a tevékenységet, édesen akarja, hogy sikerüljön. Miközben fordul, még a fülét is megfogja az egyik kezével és azzal is tolja magát, miközben hangosan dünnyög és közben egy-egy puki is elhagyja a popóját a nagy koncentrálás közepette. Mikor sikerül pocakra érkezni, az esetek 40%-ában még segíteni kell a keze elrendezgetésében , de ügyesedik ebben is és nagy mosollyal konstatálja, ha sikerül egyedül megoldania a feladatot. Ilyenkor természetesen anya nagy tapsviharban tör ki és fülig érő vigyorral üdvözli a forgolódást. Sokszor elakad még a feneke húzásában, de ilyenkor jön a rásegítés a fülhúzással. 
Dorka tudatosan nyúl a tárgyakért és minden egyes dolgot a szájával is 'megnéz'. Észrevettem, hogy vannak olyan játékok, amelyeket jobban szeret a többinél. Például Pöttyöm Katica a N.o.1.Julcsitól kapta a csemetém pár hete. Csörög, zörög, sípol, csillog-villog és minden idegesítő hangot kiad, amit csak lehet, mégis Dorka nagy kedvence, valószínű pont ezért. Van egy Pöttyöm Katica c. mesekönyve, amit mindig felolvasok neki és a plüss állattal el is játszom a történetet. Nyilván ez még engem boldogít elsősorban, viszont Dorkán látom, hogy nagyon élvezi. A másik nagy kedvenc Güngyörke, Dóritól kapott nyúl, amit tömhet a szájába ezerrel és nyálfogónak is tökéletes. Majd jön Zsigi Zsiráf, a csörgő, aki néma, hiszen még mindig ott tartunk, hogy nem mond semmit a hosszú nyakú. Ezt követi Fáni Fáni Elefáni és Julcsi kukac. Mindemellett természetesen alap a játszószőnyeg, hiszen azzal indul az 5 órától 7-ig tartó őrület, nyúzás, tépés. Ezen kívül van rengeteg játéka, mégis ezek a favoritok. Ha valamelyiket nem rakom ki, keresi a szemével ... és majdnem lemaradt a két mondókás könyv és az imás könyv. 
Bújós lett a lánykám. Olyan édes, amikor kiveszem a kiságyból alvás után 10-15 perces szeretgetés következik. Magamhoz ölelem, ő belebújik a nyakamba vagy a mellkasomhoz és még ott piheg egy kicsit. Ezt szeretem legjobban, hiszen amilyen szeretet, nyugalom, béke, kedvesség árad belőle ilyenkor, leírhatatlan az érzéssel együtt, hogy anya vagy ez csak neked jár, csak tőle. Olyan jó lesz ezeket elmesélni neki, amikor már nem fér bele az ölembe, csak próbálkozik vele. 
A 'beszélgetések' is egyediek, hiszen máshogy kommunikál velem, mint apával. Máshogy gesztikulál és máshogy használja a testét is. Apával incselkedik, anyával megbeszéli azt is, mit álmodott és milyen angyalkával találkozott álmában. 
Maja és Dorka kapcsolata egyre jobb lesz, bár azt hittem ezt már fokozni nem lehet. Maja nagyon nagy segítség a fejlesztésben. Mindent eltűr - lsd.: ha Dorka a szemét 'simogatja meg' -, játszik vele és nagyon vigyáz rá. Amikor a gyerek hason van és kicsit lankad a fejtartással párhuzamosan a kitartás is, akkor Maját Dorka elé 'parancsolom' és egyből újra éled a kedv a gyerekben. ilyenkor Maja is valahogy máshogy szemléli Bubust, mert egyből pucsít neki és játékosan közelít felé dünnyögve. Ha a kutya Dorkám mellett van, akkor a gyerekem keze kivétel nélkül valahol Maja Benő szőrén landol egy nagy tépés kíséretében, amit a kuttyunk fog összeszorítva visel hálás szemmel, Kincsem pedig visít rajta. 
Amikor sétálni indulunk és haladunk a lépcsőházban lefele, figyeli a virágokat, mindegyiknél megállunk hapcizni, ezeken jót rötyög, majd jön a babkocsi előrángatása a fél négyzetméteres helyiségből és indul a mandula. Anyának jó edzés a 2 órás séta hóban, sárban, szélben, fagyban, esőben mindig, minden körülmények között. Na jó, most túloztam: esőben nincs meg a két óra, de igyekszünk minden nap menni.
Észrevettem azt is, hogy egyre jobban alkalmazkodik az új helyzetekhez, helyekhez, emberekhez. Okosan veszi az akadályokat, sokkal jobban, mint én egy-egy újdonságot. 
Tudok mellette dolgozni napi 4 órát. Amikor alszik, akkor az én legnagyobb segítségem. Ezen kívül megcsinálok mindent itthon, naponta sütök-főzök, takarítok, mosok, vasalok, illetve tornázni is elkezdtem újra. Még csak kis léptekkel haladok előre: láb, popsi feszesítéssel kezdtem Rubint Réka edzéstervét nyomom kis átalakítással. Hozzáteszem egy hét után olyan izomlázam van - ma reggelre jött ki - hogy képtelen voltam megcsinálni a sorozatokat. Így 2 órás "terepséta babakocsival" váltottam ki a mai napi jó cselekedetet. Amikor Dorka játszószőnyegezik, addig anya két mondóka és egy fejen pörgés közben nyomatja a lábemelést és a guggolást. Azt hittem ennél multifunkcionálisabb már nem lehetek, de mégis.
Közben Dorka igyekszik előre kúszni, aminek minden alkalommal egy jó nagy pofára esés a vége. Ücsörögni is nagyon szeret annak ellenére, hogy nem tesz túl jót neki ... sőt feltolja magát állásba, ami tusom, hogy szintén nem oké, de ez van. 
Jókat eszünk... igen, Dorka is. Fél 5-kor már Dorka is uzsonnázik velünk. Krisz teljes mértékben átvette tőlem ezt a feladatot, így nekem csak meg kell főznöm az étket. Ma például cukkini és sárgarépa volt a menü, amiből még holnapra is tudtam berakni a hűtőbe. A meggyel most egy ideig nem próbálkozom, mert a lányom konkrétan pofán köpött vele.
Szépen okosodik, növöget a Kincsem. Napról napra elkápráztat engem, minket s mi nagyon büszkék vagyunk rá, hogy minket választott szüleinek.

3 megjegyzés:

  1. A meggy az savanyú, biztos azért! :D Nem láttam, csak elképzeltem a szembeköpést, de jót röhögtem így is!
    Rubint Réka nagyon kemény, én még Norbi duci tornájától is kifáradtam anno.... viszont marha jó zenék mentek alatta. Nekem van egy pár (nemcsak duci tornás) dvd-m, ha majd már unod - bár lehet fejből csinálod - szólj és szívesen kölcsönadom, vagy megírom neked.

    VálaszTörlés
  2. A meggyes történetre annyi kiegészítés, hogy így csinált Dorka: brüüüü és már tiszta trutyi is lettem, legfőképp a hajam és az arcom. Annyira meglepődtem és röhögtem rajta, hogy elfelejtettem elhajolni :)))
    Ha nem áll be változás ettől a tornától, amit végzek egy hónapon belül, akkor elfogadom a dvd-ket, én fogyni nem akarok, jó ez a 62 kiló, csak feszesedni szeretnék.

    VálaszTörlés
  3. De ügyes, hogy átfordul! Szépen fejlődik nagyon!

    VálaszTörlés