Összes oldalmegjelenítés

2011. július 17., vasárnap

A mérleg gyermek

Hasonlóan az Oroszlán gyermekhez, a Mérleg is szeret központban lenni, de nem az az elsődleges cél, hogy ő legyen a főszereplő, hanem hogy egy vidám, harmonikus légkör lengje be a lakást, az otthont, a szülők és a rokonok kapcsolatát. Nagyon szereti a meséket, a közös játékokat, beszélgetéseket és legfontosabb számára a szeretetteljes érintés. Ő maga is szeret érinteni. Jó, ha hozzászokunk, hogy kifejezetten ölelős, simogatós, bújós gyermekkel van dolgunk. Valójában ezzel a kedvességével mindenkit levesz a lábáról. A kellemetlenségekről nem szeret beszélgetni és a kellemetlen témákat különböző elterelő hadmozdulatokkal igyekszik elkerülni. Csecsemőként akkor lesz a legboldogabb kisbaba, ha sokat dédelgetik, fürdetés után kenegetve, púderezve, sok-sok simogatással, puszilgatással. Ez mindig csak addig tartson, ameddig jólesik neki. Az úgynevezett kardinális jelek csoportjába tartozik, ezért ne tévesszen meg minket a sok-sok kedveskedés, a Mérleg mindig pontosan tudja, hogy mit akar elérni. Általában a konfliktusok a gyermekkel akkor szoktak kezdődni, amikor iskolába kerül. Mint mondtam, nem elég szorgalmas. Komoly energiába kerül a szülőnek, mire megtanítja arra, hogy vannak bizonyos kötelezettségei (be kell pakolni a táskába, meg kell csinálni a házi feladatot, dőnként rendet kell rakni stb.). A Mérleg számára a rend azzal a kifejezéssel fogalmazható meg: „Csak ott, ahol a papok táncolnak”. Ha a Mérleg gyermek kiporszívózza a szőnyeget, az szép és esztétikus. A sarkok, a szekrény alatti terület már kevésbé érdekli, mert az nem zavarja, nem látható. Szeret barátokat, társaságot hívni, ezt fontos a szülőknek bekalkulálni. Miután elég felületes a tanulásban, gyakran kell ellenőrizni, mert hajlamos úgymond „hantázni”. Nem mondanám hazugnak, de van egy technikája: a kellemetlen dolgokról nem beszél, illetve elhallgat dolgokat.
Ahogy nő Mérleg gyermekünk, egyre fontosabb számára a környezete elismerése. Akár fiú, akár lány, nagyon ad az esztétikára és órákat képes eltölteni a tükör előtt. Sokat foglalkozik a bőrével, a pattanásaival, hogy áll rajta a ruha, stb. Talán egy lánynál ez nem is annyira zavaró, egy fiúnál azonban kissé érdekes lehet. Kifejezetten nagy hangsúlyt ad arra, hogy a legdivatosabb cuccokban járjon az iskolába és nagyon korán kezd dezodort használni. A Mérleg a Vénusz bolygó jele. A Vénusz többek között a szerelem istennője. Ez megmagyarázza, hogy a Mérleg miért esik gyakran és korán szerelembe. Hozzá kell tenni, hogy ez inkább lelki jellegű, testivé csak akkor válik, ha a kiszemelt partner vevő ezekre az érzésekre, s elég erőszakos és ellentmondást nem tűrő hangon a Mérleget ráveszi a testi kapcsolat létesítésére. Miután a Mérleg nem szeret ellentmondani és befolyásolható, így gyakran a legképtelenebb helyzetekbe tud kerülni, úgyhogy a szülőnek nagyon oda kell figyelnie, milyen társaságba jár a gyermeke. Ha otthon, a családban nincs béke, a szülők túl sokat veszekszenek, vagy túl rideg a légkör, könnyen előfordulhat, hogy a Mérleg olyan közösségbe kerül, amelyben hamar kipróbálja a kábítószereket, vagy akár még a rendőrséggel is korán megismerkedhet. A Mérleg lányoknál inkább a megerőszakolás veszélye áll fenn, míg a fiúknál egy kedves, „idősebb barát” vezetheti be a szexualitás rejtelmeibe. Ennek természetesen nem kell így történnie, de közel negyven éves praxisomban bizony előfordultak hasonló esetek. Még az sem kizárt, hogy a gyermek, ha nem megfelelő az otthoni légkör, elszökik hazulról olyan helyre, ahol ideig-óráig több-kevesebb elismerést, elfogadást, kedvességet kaphat.
A Mérlegek számára a legjobb nevelési környezet, ha szeretettel és harmóniával találkoznak. Fontos a következetesség, amelyben biztosítjuk őket a szeretetünkről, viszont a feladat ellátása szempontjából kérlelhetetlenek vagyunk. A szigor szeretetteljes kell, hogy legyen, és mindig csak arra irányulhat, ami a Mérleg javát szolgálja, figyelembe véve, hogy a Mérleg típusú ember lelkileg kisteherbírású. Ha La Fontaine egyik meséjét, a Tücsök és a hangyát elolvassuk, gondoljunk arra, hogy a Mérleg tücsöknek született. Ha egy Mérleg tehetné, végigtáncolná az egész életét. Ebből induljunk ki, ha martinásznak akarjuk állítani egy kohó mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése