Összes oldalmegjelenítés

2011. november 21., hétfő

Majdnem új gyerek

Múlt héten visszamentem a nőgyógyászomhoz a 6 hetes kontrollra. Mindent rendben talált, elküldött vérvételre a katasztrofálisan rossz utolsó vérképem okán és egy ultrahangra is kiírt. Az UH-ra azért van szükség, mert az utolsó vetélésem során műtét közben sérült a méhfalam, s a terhesség alatti nyúlás és méhnagyobbodás miatt meg akarja kukkantani a régebben keletkezett seb/heg állapotát. Nem lesz semmi gond, de biztos, ami tuti elven nagyon alapos dokim van. Citológiát majd akkor vesz le, amikor legközelebb mensizek, addig békén hagy s a következő nagy orvoslátogatás időpontját is ehhez az időponthoz kell igazítani. Meg volt döbbenve a gyors fogyásomon. 52 kilóval kezdtem a terhességem, 85 kilóval mentem szülni, azaz 33 kiló plusztöbbletből most rajtam van még 10. 6 hét alatt 23 kilótól szabadultam meg. Jobban mondva Dorka ennyitől szabadított meg. De nem is ez a röhejes, hanem az, hogy a nagy hízás közepette egy darab terhességi csíkom sem keletkezett, most a súlycsökkenés okán tele lett a hasam, a combom és a fenekem piros berepedezésekkel, csíkokkal. Ezeket nekiálltam nagy pánik közepette kenegetni búzacsíra olajjal. Bízom benne, ha régebben segített, akkor most is fog, mert nagyon szeretnék egy zebrára hasonlítani. Tudom, tudom ... már többen megszóltak amiatt, hogy mennyit foglalkozom magammal és a kinézetemmel. Jó hogy! Szerintem nagy tévedésben élnek azok, akik elhagyják magukat szülés után. Akik azt hiszik, hogy anyák csak és kizárólag ... s azon kívül más nem létezik. Pedig dehogy nem! Ott van rögtön a férj. Majd a kicsit tágabb környezet, a család és a még tágabb a közösség, ahova minden héten járunk és nagy megdöbbenéssel konstatálom, hogy az 1 éves gyerekek anyukái szarabbul néznek ki, mint terhesség alatt. Krisz is túlzásnak tartja, hogy már tornázom itthon és felhozattam a súlyzókat is. Hozzáteszem zárójelben, hogy mivel nem hozta fel, ezért Dorkával tornázom. Megfogom és vele guggolok napi 100-at. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy rosszul esnek az elismerő pillantások - főleg a nők részéről -, de nem ez az elsődleges cél. Terhesség előtt rendszeresen mozogtam, terhesség alatt sem hagytam el magam s most már nagyon hiányzik a napi torna. Így beiktattam a napirendünkbe. Nem a fogyás a cél, hanem a feszesítés.Kikértem a dokim tanácsát, azt mondta arra figyeljek, hogy ne izzadjak meg nagyon, mert attól elapadhat a tej vagy rossz ízű lehet és akkor eldobja a baba a cicit. Egyébként nyugodtan csinálhatok a küzdősportokon kívül bármit. A combizom-szakadás miatt a combom kímélni kell. Nem is tudom terhelni nagyon, úgyhogy ezzel nem lesz gond.
Beszéltünk még a szülésélményről és a fogamzásgátlásról. A szüléssel kapcsolatos őrült fokú félelmemet megértette, hiszen alátámasztotta azt, amit én gondoltam, mégpedig, hogy baromi nehéz szülés volt, nagyon elhúzódott és ő sem kívánna ilyet senkinek sem ... mégis majdnem sikerült rábeszélnie még egy gyerekre. Hozzáteszem úgy indultam el itthonról, hogy elköttetem magam, ha tehetem most rögtön azonnal, mert nekem nem kell több gyerek. Jobban mondva gyerek jöhet, az örökbefogadás nálunk téma, s ha lesz rá lehetőségünk élni is fogunk vele, de szülni én soha többet nem fogok. Aztán az lett belőle, hogy mivel gyógyszert nem szedhetek évek óta, spirált nem rak fel és az elköttetés gondolatát is jól kiröhögte, így maradt a gumi és ennyi. Spermaölő krémeket és minden egyéb hüvelybe dugdosó és felhelyező módszerrel nem értek egyet, nem is hiszek bennük, szerintem a hüvelyflórának többet árt, mint használ ... soha nem használtam és nem is fogom. Majd addig-addig beszélt és magyarázott, amíg megfordult a fejemben, még ha pár másodperc erejéig is, hogy be kellene vállalni még egyet pár év múlva. Garantálta, hogy a második 1/3-dal kevesebb idő alatt és fájdalommal megszületik. Kompilációmentesebb terhesség és szülés várható. Szerinte az egyke gyerekek antiszociálisak és milyen jó, ha van még tesó. Erre azt válaszoltam, ha biztosítja számomra, hogy ha elkezdőik a vajúdás és engem egyből leérzéstelenít nyaktól lefelé, akkor belemegyek még egy szülésbe. Végül is belegondolva nekem nem a szülés fájt. A kitolás már akkora megkönnyebülés volt ... Bea ujjainak matatását leszámítva tágítás közben - nekem a vajúdás volt sok/SOKK! Nagyon hosszúra sikeredett, nagyon elfáradtam és tényleg, ahogy az orvosom fogalmazott hétfőn :"Aranyom, maga már nem erőből nyomott, hanem valahonnan a szívéből és a lelkéből, annyira akarta ezt a babát!" - s tényleg így volt. Számoljunk csak: ha 1/3-dal rövidebb lenne a vajúdás és szülés ideje, akkor 2 napos vajúdás után 40 perc alatt meglenne Dorka. Végül is ez sokkal rövidebb idő. A fájdalom 1/3-ad részét is leveszem, akkor az elképzelhetetlen fájdalom lecsökken kibaszott fájdalommá ... szóval tényleg csak pár másodpercre fordul meg a fejemben az újabb gyerek lehetősége. Viszont hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vetődik bennem fel egyre többször a gondolat. A dokim hozzátette, hogy már úgyis tudom mire lehet számítani a leges-legrosszabb esetben, ezen már túl vagyok. De még egyszer 5 napos nem alvás a kórházban? Dorkát hova teszem? - nyilván lenne helye, másnak is van 2 gyereke, de jó kifogás ... még egyszer alvásmentes 24 hét meló és gyerek mellett? 
Mindenesetre több érv szól a második gyerek ellen, mint mellette. Felvetettem az orvosomnak azt is, hogy mi van, ha mégsem fog kevésbé fájni? Mi van, ha ugyanúgy elkezdődnek az 5 perces fájások szülés előtt 2 nappal? Mi van ha ... Azt felelte garantálja, hogy nem így lesz! Most ez legyen nekem elég?
Szerencsére nem most kell eldöntenem a tesó kérdést. Krisz szeretne még egy babát minden körülmények között. Erre mindig azt válaszoltam, hogy akkor menjen és oldja meg máshol, mert hogy tőlem nem lesz, az biztos ... nem tudom ... s a hezitálás már régen rossz. Ha bárki megkérdezi, még azt mondom, hogy nem lesz több szülés ... bár már megingatható vagyok. :)

9 megjegyzés:

  1. Nem biztos, hogy ezen most kellene gondolkoznod, szerintem egyáltalán nem kell még döntést hoznod. Ha úgy alakul, akkor lesz még babátok - és ez nagyrészt a Ti döntésetek lesz - ha meg nem, akkor nem. Ne akard most eldönteni!!! Még fiatal vagy - és ne mondd hogy nem, mert én idősebb vagyok 2 évvel! :D

    VálaszTörlés
  2. Liz, megnyugtatlak, a mi szülésünk is elhúzódott, de rá egy hónapra már emlegettem, hogy "ha majd jön a kisöcsi..."
    Nálad is tuti így lesz, mert ha az embernek lehet saját babája, szereti a párját, akkor együtt akarják az egészet.

    VálaszTörlés
  3. Lányok, nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! S hogy vagytok nekem :)

    VálaszTörlés
  4. Megosztom Veled egy barátnőm jó tapasztalatát. Az első szülésnél kedd reggel 6-kor kapta meg az oxitocint, és másnap délelőtt lett meg a gyerek. A másodiknál az oxitocinra négy órára meglett a baba, és ebből csak fél óra volt a kritikus időszak. Jó, ez csak egy, de azért megnyugtató! :)

    VálaszTörlés
  5. Szerintem nincs más olyan értékes dolog amit adhatsz Dorkának, mint egy testvér. Szuper jó dolog! És neked is könnyebb lesz hidd el! Az én gyerekeim annyira szuperul tudnak egymással játszani, bezzeg ha egyedül vannak egy perc nyugtom sincsen tőlük.:-) Nem feltétlenül antiszociális vagy félrenevelt egy egyke, de sokkal nehezebb egykét nevelni, mint több gyereket, hogy "normális" legyen. A gyereknek is nehezebb. Nálunk nem kell a gyereknek, szépnek, okosnak, ügyesnek, minden vágyunkat kielégítőnek lenni, nekünk van okos, van szép, van ügyes gyerekünk is. Könnyebb egy gyereknek egy nagy családban önmagának lennie. Nem tudom érthető-e.
    A többedik szülés szinte mindig könnyebb és gyorsabb, különösen, ha nem telik el túl sok idő a szülések között. A te terhességed így kívülről még nem is tűnt vészesnek, ennél sokkal szörnyűbbek is vannak.
    Nálunk a tesó érkezésekor férj szabira ment, és elvolt az aktuális 1,2,3 gyerekkel otthon szépen.

    A szülés rossz része garantáltan elhalványodik, ezt teljes bizonyossággal állíthatom.

    VálaszTörlés
  6. Kicsinap,annyira jó, hogy leírtad a tapasztalatodat, engem még jobban megnyugtattál. Igaz, mindenféle szempontból fel kell készülni a következőre, de jöjjön csak, ha eljött az ideje.
    :) Hajrá Dorkatestvér ;)

    VálaszTörlés
  7. Köszi lányok a biztatást, nagyon aranyosak vagytok! Tudom, hogy nem most kell eldöntenem, hogy lesz-e Dorkatesó vagy sem, mindenesetre most nagyon foglalkoztat a kérdés, lehet mert új, lehet mert érdekes, lehet mert szeretnék ... :) Engem is megnyugtattatok, viszont nekem fenntartásom van a könnyebb szülés és vajúdás miatt. Amilyen szerencsétlen vagyok, tuti még ráhúznék időben a szülésre és a vajúdásra is :))) Soha semmit nem kaptam ingyen az élettől ... a következő gyereket miért kapnám könnyen?! :(

    VálaszTörlés
  8. Kicsinap! Nálatok mi újság Vilmossal? Meghallgattattak imáink? Nagyon sokat gondoltam rátok és az olvasóim is érdeklődnek felőletek :)

    VálaszTörlés
  9. Aranyos vagy!
    Vilmos holnap lesz 7 hetes és életben van. Sajnos a lélegeztető gépről továbbra sem lehet levenni, hétvégén már úgy tűnt eljut egy olyan pontra, hogy lehetne próbálkozni, de aztán egyre feljebb kellett tekerni megint a gépet, minden nappal egy kicsit jobban.
    Meg kellett műteni, kinyílt a Botallo-vezetéke, ilyen műtétet ilyen pici babákon vizsont csak Pesten csinálnak, ezért utazott egyet, nagyon féltem kibírja-e ezt a mellkas felnyitásával járó komoly műtétet, de szerencsésen vette az akadályt, bár azóta egyelőre nem tudtunk előre lépni, de PEsten azt mondták, hogy éppen ideje volt, mert az eddig stabil keringését előbb-utóbb romba döntötte volna. 5 napot fent voltunk Pesten, a férjem a 3 másikkal meg egyedül itthon. Nehéz volt. Hétfőn 1080 gramm volt, most próbálnak kicsit több kaját adni neki, hogy jobban hízzon, az a tüdőnek is segíthetne.
    Rettenetesen nehéz így élni, minden napunk rettegés, minden nap a gyereked életéért rettegni iszonyatos. Közben a három másik miatt valahogy mennie kell a hétköznapoknak, tiszta ruha, leckeírás, adventi vásár, szülinapi buli, pedig legszívesebben csak bezárkóznék és bőgnék egész nap.
    Annyira, de annyira akarjuk, hogy végre jobban legyen! Hogy előre léphessünk, ne csak mindig visszafelé!

    VálaszTörlés