Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 27., kedd

Amnioszkópiás vizsgálat - magzatvízvizsgálat

Az amnioscopia/amnioszkópia, a magzatvíz állagának, színének, mennyiségének megítélésére szolgáló vizsgálat. Azt mutatja meg, hogy a megelőző napokban, órákban fennállt-e átmeneti oxigénhiányos állapot a magzatnál. Tartós oxigénhiánykor ugyanis a magzati vérkeringés átrendeződik, az életfontosságú szervekbe, a szívbe, agyba, mellékvesékbe továbbra is elegendő vérmennyiség áramlik. A vázizmokban, vesékben, bélrendszerben viszont csökken a vérellátás. Emiatt a gyomor-bélrendszer működése fokozódik, és ennek következtében a baba meconiumot (magzatszurkot) ürít a magzatvízbe, azaz belekakil. A víztiszta folyadék emiatt zöldesen elszíneződik. Általában a szülés kiírt időpontja környékén végzik (kétnaponta), vagy túlhordáskor (ilyenkor már naponta), azért, hogy ellenőrizzék a baba állapotát ezzel az egyszerű, informatív, megbízható módszerrel. A 37. terhességi hetet ki kell várni, mert a vizsgálat során a burok megrepedhet, és a szülés idő előtt megindulhat. Másik szövődmény a vérzés, mely akkor léphet fel, ha a lepény túl mélyen tapad, vagy ha durván végzik a beavatkozást. Enyhébb vérezgetés, pecsételés előfordulása viszont gyakori a vizsgálatot követően 1-2 napig. A fertőzés veszélye is fennáll, a higiéniás szabályok betartásával azonban ennek az esélye minimális. A vizsgálatot elöl fekvő lepény, vérzés és hüvelyfertőzés esetén nem lehet elvégezni. 
Ha a méhszáj még teljesen zárt és a méhnyak hossza sem rövidült még meg, akkor a beavatkozás kissé kellemetlen lehet a kismama számára, hiszen ekkor a vizsgálóeszköz felvezetése nehézkesebb. De ez a ritka. Az is sokat számít, hogy az orvos elég kíméletesen, óvatosan végzi-e a vizsgálatot!
Az esetek kilencven százalékában azonban nem jár több fájdalommal, mint egy 'kacsával' végzett általános nőgyógyászati vizsgálat, vagy méhnyakrák-szűrés. Amnioszkópia előtt a szeméremtestet és a hüvelyt fertőtleníti az orvos, majd a méhszájon és a méhnyakon keresztül egy vékony, körülbelül 20 cm hosszú fémcsövet vezet be, egészen a magzatburokig. Ebben az acélcsőben egy fényforrás is található. Az ezzel megvilágított magzatburok áttetsző, ezért a mögötte található magzatvíz színe, tisztasága, mennyisége jól megítélhető. Normális esetben a magzatvíz tiszta, esetleg apró fehér pelyhek (flocculusok) lehetnek benne, melyek a magzatmáz darabkái. Ha ezt látja a vizsgálóorvos, akkor nincs ok az aggodalomra. A baba biztos, hogy nem szenved tartós oxigénhiányban, és 48 órán belül nem is kell számítani ilyen jellegű károsodásra. A kismama a vizsgálat után nem igényel fokozott kíméletet, pihenést, vagy kórházi tartózkodást.Viszont a zavaros, zöldesen elszíneződött, meconiumos magzatvíz oxigénhiányos állapotra utal, ezért a szülést meg kell indítani, és a magzatot fokozottan figyelni, valamint kímélni kell a szülés során.

3 megjegyzés:

  1. Aliz, gondolok rátok nagyon szombaton! Szerintem Dorkával semmi ilyesmi nem lesz, mármint vízbe kakilás. Pihenj, nekem folyton ezt mondták a szulésznok, hogy pihenjek az utolsó hetekben, mert sosem lehet tudni...

    VálaszTörlés
  2. Jáájjjj, nagyon drukkolok Nektek! Már alig várom a szombatot! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon aranyosak vagytok lányok! Nagyon szorítsatok nekem, nekünk szombaton! Szerintem nincs még egy ilyen elvetemült állat, mint én, aki ennyire szülni akar menni már! :)
    Igen BogiAnyu! Pihenés mindenekfelett!
    Bóbita! Mi még jobban drukkolunk nektek!

    VálaszTörlés