Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 6., kedd

NST


Non-stressz teszt

Az NST mozaikszó a non-stress test kifejezés rövidítéseként adódik. Ez egy olyan vizsgálat, amely során a magzat mozgásait, a méh reakcióit papírszalagra rögzítjük. A terhesség 36. hetétől minden héten egy alkalommal végeznek NST vizsgálatot. A vizsgálat során (mely kb 20 percet vesz igénye) a kismama vagy az oldalán fekszik, vagy egy széken ül. 2 gumipántot rögzítenek a hasára, melyek 1-1 tappancskával van ellátva. Az egyik tappancsot a méhcsúcshoz közel rögzítik a gumipánt segítségével, ez a méhösszehúzódásokat jelzi, illetve a fájástevékenységeket vizsgálja, a másik tappancsot a baba szívéhez közel teszik, ezzel figyelik a baba aktivitását, és a szívritmusát.
A műszer az idő függvényében a méhösszehúzódásokat figyeli. Konkrétan pedig azt, hogy a magzat mozgásának hatására a méh milyen mértékben húzódik össze, illetve emiatt a baba szívverése mennyire gyorsul föl. 


Az eredmény háromféle lehet:
Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat.
Suspect :  azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelműen kórosak. 
Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív.  Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.
Nem reaktív :  a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszűkült görbe, süllyedések). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.




4 megjegyzés:

  1. Csak jelzem, hogy itt Győrben csak egyetlen tappancsot szoktak feltenni, ami a baba szívhangját nézi. Illetve közben ha mozog a baba, akkor nyomogatni kell egy gombot. Az NST-t pontozzák, a 10-es a tökéletes, 8-asig jó az eredmény.

    VálaszTörlés
  2. Köszi a pontosítást Kicsinap! :)
    Szerdán mi is élesben megtapasztaljuk a dolgokat!
    L&D

    VálaszTörlés
  3. :-)
    Drukkolok.:-) Előtte érdemes enni valamit, amit szeret a baba, mert ha nem mozog pont a vizsgálat alatt, akkor ott ülhetsz, fekhetsz jó sokáig.:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a tippet Kicsinap! Amúgy is paráztam, mert Dorka reggel nem szokott annyira aktív lenni. Gondoltam a reggelin kívül rásegítek egy kis csokival és kólával. Nekem ez a párosítás az UH-oknál is bevált. L&D

    VálaszTörlés