Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 29., hétfő

Válasz Fog-asnak

Kedves Fog-as!
Köszöntelek oldalamon! :)
Van itt egy hűséges olvasóm Bogi, aki szintén Angliában lakik s ha olvassa a bejegyzésed - aminek én nagyon örültem - biztosan lesz pár gondolat hozzáfűzni-valója.
Az én meglátásom az itthoni egészségügyi ellátásról és a fizetségekről. Nem nevezném hálapénznek, mert nem hálálkodom az amúgy már ezer s egyszer kifizetett TB-m után még pluszban adott zsebpénzt ... ám úgy gondolom, hogy ha nem fizetek, nem kapok olyan minőségű ellátást, természetesen tisztelet a kivételes helyeknek, amilyet szeretnék. Saját tapasztalat, nyilván van ellenpélda is, én talán eddigi 28 évem során 2-szer tapasztaltam ...
Hozzátenném, én a fogorvosnál nem fizettem rendszeresen, viszont az ellátásért adtam neki tisztítószereket,  - ezzel foglalkozom a munkahelyemen -, s azért adtam pluszba, hogy a következő alkalommal ne kelljen egy tömés után 3-szor visszamenni ... sajnos ez nem így lett. Majd legközelebb ...
Az, hogy az utolsó vérvételnél kiderült, hogy vérszegény vagyok ... erre azt mondták, hogy sok kismama csak a terhessége végére lesz ilyen állapotban. Én protekciós picsa vagyok - a múltkor ezt mondták -, úgyhogy nekem csak órákat kell várnom és nem napokat. A vérvétel itthon is ingyenes és van lehetőség ingyenes terhesgondozás is. Ez az a hely, ahova én nem mennék. Az első terhességem elején voltam ingyenes terhesgondozáson, de az életem is átgondoltam azokban a hetekben. Katasztrófa, amilyen körülmények és lehetőségek vannak, sajnos ezzel számolni kell. Több kismamatársam is jár ide gondozásra és annak ellenére, hogy nem fizetnek a rendelésért és a szolgáltatásért, a szülés során 90%-uk pénzt ad a dokinak. S az ingyenes terhesgondozásra járó betegek is megszülnek és tök egészséges babájuk születik.
Én magánrendelésre járok ugyanahoz az orvoshoz ezer éve. Nekem ez biztonságot ad, tudom, hogy mit kapok, s mit várhatok el tőle. Le a kalappal a dokim előtt és korrekt hozzállásnak tartom azt, hogy magáért a szülésért nem fogad el pénzt. Itthon az átlag azt mondja, hogy a rendelési díj 6-10-szeresét kérik el szülés során az orvosok. 
Ultrahangra is lehet menni ingyenesen a kórházba, sőt a terhesség során kötelező is. Viszont nem biztos, hogy kapsz képet a gyerekedről és az UH gépek sem a legmodernebbek, mondhatni őskövületek, a fél órás viszgálatokat lerövidítik 10 percre s ami számodra a legfontosabb, a pocakban lévő gyereked, nem tölthetsz el vele több időt, amit én nagyon zokon vettem. Nekünk nem mondtak el szinte semmit sem, csak diktált a doki az asszisztensének, s ha valamit kérdeztem, nem válaszolt. Nálunk a Kyncs Kft.-s UH-ok és szolgáltatások váltak be. Kinyalták a seggünket és nagyon-nagyon aranyosak voltak. Ezek pénzbe kerültek, mint ahogy a Down-szűrés - amit nekünk külön javasoltak - és minden egyéb olyan plusz ellátás, ami nem tartozik az ingyenes szolgáltatás közé. Baromi sokba van ez a gyerek, de mégis... Így azt kapom ... amit érdemlek :-) mert hogy nem teljes mértékben azt, amit elvátram, az biztos.
Az volt a szemem előtt, hogy a gyerekemnek maximálisan meglegyen mindene, ami kell. Lehet én lihegtem túl  a dolgot ... nem tudom, mégis úgy érzem, ha olyan anyagi helyzetben lennék,  hogy nem lenne egy fillérem sem, akkor is összeszedtem volna a pénzt valahonnan.
Én is úgy gondolom, Bogi barátosném példáját ismerve, hogy Angliában nem misztifikálják túl a terhességet s csak a minimális vizsgálatokat végzik el, ami bőven elegendő mind a mamának, mind a babának. Tudom azt is, hogy amit kint elintéznek és besorolnak a terhesség alatt bekövetkezett normális folyamatok közé - mint egy erős fehérfolyás -, azt nálunk 55 féle kúppal és 4 féle ecseteléssel kezelnek, amit baromira nem tartok jónak. Sőt! Ostobaság ez a sok vizsgálat, s ha nem családi vállalkozásban lenne a munkahelyem, akkor nem tudom hányszor hány napot kellett volna szabadságra kivennem s valószínű az egész éves 20 napos szabim elegendő sem lett volna CSAK a védőnőre, a dokira, az UH-ra, a vérvételekre, az eredményekért visszafutkozni, s azt nem is említettem, hogy ha el szerettem volna menni mondjuk nyaralni valahova vagy csak egy húzósabb hónap után pár napot itthon szerettem volna pihenni... ha az eszemre hallgatok, ezt kell írnom. Viszont ha a szívemre hallgatok, akkor azt kell mondanom, hogy alig vártam a következő UH-ot, számoltam vissza a napokat ... a következő orvosi vizsgálatot ... még a vérvétel is jó poén volt ... és alig vártam, hogy meghalljam a pici szívét dobogni.
Ki mihez van hozzászokva, milyenek adott ország normái.
Nem akarok hülyeséget írni, de úgy tudom, hogy a babák védőoltása itthon is ingyenes - tény, hogy vannak fizetős oltások - és az orvosi ellátásért sem kell fizetni. Vannak magánrendelések, ez Angliában is így van, s mindenki eldöntheti, hogy él-e a lehetőséggel. Én azért éltem vele, mert ebben bíztam.
Szóval nehéz eldönteni, melyik rendszer jobb nem is az én tisztem ... mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya.
Egy biztos, hogy nagy marhának tartom magam abból a szempontból, hogy mindenért fizetek, hisz' belekerülök ezáltal abba a körbe, akik erősítik itthon azt az 'elvet', hogy fizetni kell azért, hogy normális keretek között, normális ellátást kapjak, s mindemellett baromi magas TB-t fizetek. Mégis fel vagyok háborodva azokon, akik juttatást adnak egy-egy dokinak, mert azt gondolom, hogy miattuk kell nekem is fizetni, mert miattuk lett szokás mindez és miattuk lesz ez még így ezer évig ... s közben közéjük tartozom én is.
Levonva a konkúziót: köztem és a párod között semmi különbség nincs terhesség szempontjából, csak itthon több a vérvétel, UH, a vizsgálat stb ... aminek az okát nem tudom. Itthon, mint a katonatiszt fizetünk a szebb jövő és a jobb ellátás reményében. Röhej, de sajnos így van.

Másrészt én biztos vagyok abban, hogy a feketegazdaságot egyik országban, városban sem lehet teljes egészében kiírtani, így nehezen hiszem, hogy egy pennyt sem fogad el senki sem Angliában itthon hálapénz címén emlegett aprópénz vagy boríték gyanánt... szerintem ott is vannak kivételek ... mindenesetre nagyon jól működő egészségügyük van. 

Köszönöm a hozzászólásodat s jó olvasgatást kívánok a továbbiakban is :-)

2 megjegyzés:

  1. Halihó! Én abszolút az érted (és pénztárcádért) való aggódást éreztem ki Fog-as hozzászólásából. Nos, mivel van osszehasonlítási alapom a két rendszer kozott, igaz, csak két vizsgálat erejéig, kommentelem a dolgot.
    Szóval, én boldogabb voltam így, natúrban kivárni, szulni, ismerem magam, halálra idegeskedtem volna, ha otthon szulok. Miért? Mert mikor 17 hetesen elmentunk otthon vizsgálatokra, akkor tobbek kozott, ahogy te is írtad, Liz, a sima hormonális folyás miatt belém verte a doki a frászt, hogy tisztában vagyok-e vele, hogy a babám veszélyben lehet, meg kulonben is, van egy elváltozás a méhnyakon (hozzáteszem, ez volt augusztusban, s én márciusban voltam szurésen, teljesen negatív eredménnyel)...szóval, két napig csak sírtam, hogy mi lesz a babával, lerágtam a kezem másfél hónap alatt, mire megjott az eredmény, hogy teljesen negatív az az "elváltozás", amit látott az orvos és teljesen normális volt a folyás is, mert itt vettek mintát, kitenyésztették és tokeletesen egészséges volt a tenyészet. Ez egyetlen vizsgálat volt, s kozel két hónapnyi stresszt okozott.
    A másik vizsgálat ultrahang volt, amit imádtam, az jó volt, de persze kenni kellett a dokit mint állat. Na, mindegy aranyosak voltak, akkor még lebegett a levegoben, hogy esetleg otthon szulunk, de vissza jottunk és ezután a mizéria után úgy dontottunk, nem hiányzik ez.
    Szóval, így ha Borinak kistesója lesz, ot is itt szeretném szulni, mert ugyanolyan szépen elláttak végig, minden szukséges vizsgálatot elvégeztek rajtam/tunk, mintha otthon lettunk volna, de mégsem medikalizálták túl a dolgot, ami nagyon szimpatikus volt. Nézték Bori szívhangját a végén már hetente, figyelembe vették, hogy én, mint szulo no mit szeretettem, volna, stb. Mi is mehettunk volna plusz ultrahangokra, de úgy éreztem, az a saját onzoségem lett volna, ha folyton macerálom még azzal is, tapogatták így is eleget :o) a kotelezo alkalmakkor. Így megjobban vártam, hogy megszulessen. A pocakos korszak úgy volt szép a maga titokzatosságával egyutt, a szulés is úgy volt szép, ahogy tortént, s most az életunk is így szép, ahogy kerek Borival. De meg tudom érteni Lizt, aki akarja látni Dorkát folyamatosan :)
    Mindenki maga dontse el, mit szeretne, s szerintem úgy van jól, ahogy a no választ, aki kihordja a kisbabát.
    Puszi mindenkinek!

    VálaszTörlés